Yeni 'deli denge' dünyasında casuslar savaşı kaçınılmaz

Casuslar dünyasının ciddi biçimde karışacağı ve bazı sert karşılıklı girişimlerin olacağı, Putin'in yeni nükleer silahını tanıttığı konuşmasını yaptığı...

Casuslar dünyasının ciddi biçimde karışacağı ve bazı sert karşılıklı girişimlerin olacağı, Putin'in yeni nükleer silahını tanıttığı konuşmasını yaptığı gün belli olmuştu. Trump yönetimi bir süredir Amerika'nın tüm nükleer silah sistemini yeniliyor, çok daha etkili hale getirme çalışması yürütüyor.

Putin aslında o konuşmasında, “Sizin restinizi görüyorum. Sizde varsa bizde daha iyisi var” diyordu.

Dünya bu konuşmayla birden 1950 koşullarına geri dönmüştü.

Rusya ile Amerika arasında yine bir MAD dengesi kurulmuştu.

MAD, gündelik kullanımda “deli” anlamına gelir, ama aynı zamanda “Mutually Assured Destruction” (karşılıklı kesin yok olma) cümlesinin kısaltılmışıdır.

MAD dünyasında (deli denge dünyası) süper güçlerin her biri, eğer bir nükleer savaş başlatacak olursa kendisinin de yok olacağını bildiğinden buna girişmez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar