Yaşadığımız kaos üzerine aforizmalar
- Türkiye’nin sınırlarında, özellikle güneydoğu sınırında huzur, sakinlik olması mümkün değildir. Çünkü bu sınırlar global güç merkezleri tarafından ilerde sorun yaratsın...
- Türkiye’nin sınırlarında, özellikle güneydoğu sınırında huzur, sakinlik olması mümkün değildir. Çünkü bu sınırlar global güç merkezleri tarafından ilerde sorun yaratsın, huzursuzluk çıkarsın diye masa başında çizilmişlerdir.
- 1916 tarihli Sykes-Picot anlaşması, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının yeniden bölüşülmesi ve bu topraklardan yeni devletler yaratılması için İngilizler ve Fransızlar arasında yapılmış bir anlaşmadır. Özellikle anlaşmanın İngiliz tarafı, bu sınırları, ilerde yeni Türkiye’nin ve bölgede masa başında yeni yaratılan devletlerin başına sürekli problem olması, iç karışıklıklar yaratması ve huzursuzluk getirmesi amacıyla çizmiş ve düzenlemişlerdir. Bu süreçte yaratılan devletlerden biri de Suriye’ydi. Suriye örneği anlaşmayı hazırlayan tarafların ilerisi için öngördükleri kaosun ne kadar da isabetli olduğunu ispatlayan bir durumdur. O harita hazırlanırken “Kobani”, üzerinde en çok zorlanılan bölge olmuştur.
- Çünkü Kobani, siyasal ve sosyal açıdan bugün olduğu gibi psikolojik zorluklar yaratan özelliklere sahipti. Kobani, Osmanlı döneminde Berlin- Bağdat demiryolunda önemli bir tren istasyonuydu. Hatta adının bile tren yolunu inşa eden Almanya’dan geldiği söylenir. Kobani’nin “KO”sunun Almanca’da“kompanie” yani “şirket”, “BANİ”nin ise “bahn” yani tren sözcüğünden geldiği söylenir. Kobani kasabası, tren istasyonunun çevresinde kurulmuş bir yerleşimdir.