Washington'un Kudüs şifresi

WASHINGTON, siyasi sembollere çok önem verir. Bir toplantının yapıldığı yer, katılanların oturma biçimleri, resmi binaların konumları ve aralarındaki simetri ilişkisine bakarak siyasi anlamlar çıkarmak...

WASHINGTON, siyasi sembollere çok önem verir. Bir toplantının yapıldığı yer, katılanların oturma biçimleri, resmi binaların konumları ve aralarındaki simetri ilişkisine bakarak siyasi anlamlar çıkarmak mümkündür. Kasım ayında şehrin sembolik ikonları arasına bir yeni bina daha katıldı. Bu bina, ABD’nin Kudüs’e yönelik aldığı kararın anlamını çözümlememiz için bize gereken şifreleri vermektedir.

Geçen kasım ayında ziyarete açılan bu bina “İncil Müzesi”ydi. İncil’de anlatılanların sahnelendiği, kutsal olduğu kabul edilen olayların görüntülü sergilendiği bu müze, resmi binaların simetrik konumlarına anlam yükleyen bu şehirde Kongre binasına yakınlığı ve Washington Anıtı’na göre konumuyla artık şehirde yeni bir hâkim alan olduğuna işaret ediyordu.

Evanjelik hareketin resmi politikaların üzerinde hâkimiyetinin her geçen gün daha da arttığı bu şehirde açılan İncil Müzesi, seküler içerikli resmi binalara göre daha küçük olsa da dış estetiği ve içinde sergilenenlerin anlamıyla diğer tüm resmi yapılara, “Ben sizi elimde oynatırım”edasındaydı.

NETANYAHU BAĞLANTISI

Sonra zamanın ruhunu anlamamıza yarayacak yeni bir sembolik gelişme daha oldu. İncil Müzesi’nin açılışını dünyada ilk ve belki de tek tebrik eden siyasi lider İsrail Başbakanı Netanyahu oldu. İncil Müzesi’ni açıldıktan bir süre sonra ziyaret eden İsrail Turizm Bakanı, Başbakan Netanyahu’nun yazmış olduğu müzenin açılışını kutlayan bir mesajı okudu.

Amerika’daki Evanjelik hareketi ile Yahudiler arasında bir kutsal kitap kardeşliği bulunuyor. Evanjelikler, İsrail’deki Ortodoks Yahudi hareketiyle çok yakın ilişkideler. İkisi de kutsal kitapta Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak yazdığını kabul ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar