Washington'un İdlib mesaisi

WASHINGTON’da bölgemize bakan birimler neredeyse 10 gündür DEAŞ meselesinden daha fazla Heyet Tahrir el Şam ile uğraşıyorlar. İdlib’de neler yapılabileceği ve Türkiye’nin planlarının ne olabileceği...

WASHINGTON’da bölgemize bakan birimler neredeyse 10 gündür DEAŞ meselesinden daha fazla Heyet Tahrir el Şam ile uğraşıyorlar. İdlib’de neler yapılabileceği ve Türkiye’nin planlarının ne olabileceği üzerine senaryolar oluşuyor. Birimlerde ağırlıklı olarak bu konu tartışılıyor.

Buradaki hava sanki birinci tehdit olarak DEAŞ’ın yerine El Kaide gelmiş gibi. Zaten yönetimde bir süredir El Kaide’nin canlanmaya başladığı ve yakın zamanda en azından DEAŞ kadar büyük tehdit oluşturacağı konuşmaları yapılıyordu. İdlib’de El Kaide’ye yakın Heyet Tahrir el Şam’ın güçlenmesiyle birlikte birimlerdeki gerginliğin arttığı belirtiliyor.

TÜRKİYE’NİN TEK BAŞINA GİRMESİ

Kaynaklarım bana Türkiye’nin aktif katılımı olmadığı takdirde İdlib’de barışa giden yolun açılmasının çok zor olduğunu bildiklerini söylediler. Aynı kaynaklar İdlib’in Türkiye açısından bir ulusal güvenlik sorunu olduğunun da farkındalar. İşte bu yüzden Türkiye’nin neler yapabileceği burada dikkatle izleniyor. ABD Savunma Bakanı Mattis’in yanındaki ekibin konuyla ilgili vereceği raporlar burada merakla bekleniyor.

Birimlerdeki kaynaklar bana Amerika’nın Rusya ile İdlib’e bir müdahalede bulunulması konusunda anlaşma olduğunu, ama bunun en iyi nasıl yapılacağı konusunda henüz bir çözüm bulunmadığını söylediler. Ortaya konulan senaryolar içinde Amerika’nın Rusya ile birlikte bir operasyon yapması ihtimali bulunmakla birlikte, bunun sadece alternatiflerden biri olduğu vurgulanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar