Washington’da ne oldu?

ABD başkentine Erdoğan-Trump zirvesine hazırlık temasları için gelen üçlü heyet (İbrahim Kalın, Hulusi Akar, Hakan Fidan), ilk çalışma günleri olan pazartesi akşamüstü Ulusal Güvenlik...

ABD başkentine Erdoğan-Trump zirvesine hazırlık temasları için gelen üçlü heyet (İbrahim Kalın, Hulusi Akar, Hakan Fidan), ilk çalışma günleri olan pazartesi akşamüstü Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ile görüş- mek için Beyaz Saray’a gittiler.

Kötü haberi de Türkiye’ye zaten ilk o verdi. ABD’nin DEAŞ’a karşı YPG ile birlikte hareket edeceğini, Başkan Trump’ın silah gönderilmesi kararını imzaladığını söyledi.

Heyetimiz dışarıya fazla bir şey belli etmedi, ama odadaki hava hayli soğumuştu.

McMaster ortamı biraz sıcaklaştırmak için heyete, “Gelin Oval Ofis’e geçip Başkan Trump’a da bir merhaba diyelim” dedi. Bu manevranın önceden planlandığı anlaşılıyor; çünkü Trump da hazırlıklıydı bu “spontane” ziyarete.

Şimdi gelinen noktayı biliyoruz, ama bugüne gelinceye kadar hangi aşamalardan geçildi, bunları da anlamalıyız ki gelecek hafta Beyaz Saray zirvesinden sonra atılabilecek adımları biraz daha net görebilelim:

1- Washington’da, özellikle Pentagon’da bir Kürt lobisi bulunduğunu, Kürt devleti haritasını Pentagon’da gördüğüm 1993 yılından beri yazıyorum. Bu yüzden gelinen son nokta benim için bir sürpriz olmadı. Kaldı ki burada çalışmaya başladığım günden bu yana yeni bir haritanın olduğunu ve Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt oluşumu için çalışmanın bulunduğunu da yazdım.

2- Trump net karar vermeyip işleri askerlere havale ettiğinden beri gidişatın bu yönde olduğu işaretleri geliyordu zaten.

3- Geçen hafta ise en ciddi işaret geldi. Eskiden bölgede Amerikan bayraklarını gösterme kararını siyasi sorumluluktan kaçınmak için askerler alırdı. Ama son olarak kararı bizzat Savunma Bakanı JamesMattis verdi. Yani Kürtlerin arkasında durma kararında siyasi irade de vardı.

4- Bu arada Beyaz Saray’da çok sert bir tartışma da var. McMaster, DEAŞ’la mücadele için bölgeye en azından 15 bin Amerikan askeri gönderilmesini ve bunların Sünni Arap güçleriyle ortak hareket etmelerini içeren bir plan hazırladı. Trump buna zaten sıcak bakmıyordu; SteveBannon ile komutanlar da bu plana karşı çıktılar ve Kürtlere destekten başka opsiyon kalmadı.

5- Pazartesi gecesi Beyaz Saray’da bir ulusal güvenlik toplantısı yapıldı. Bu toplantıya Savunma Bakanı Mattis uydu bağlantısıyla katıldı. Kürtlere silah verilmesi ve YPG ile hareket resmileşti.

6- Beyaz Saray sözcüsü açıklamayı yaparken aynı zamanda Mattis’in sözcüsü de eşzamanlı bir açıklama yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar