Washington’da bölgesel satranç

Washington'da bölgemize yönelik satrançta bir günde birçok hamle yapıldı. Türkiye yeni bir lobi şirketiyle 1.5 milyon dolara anlaşma imzaladı. Brian Ballard, Başkan Trump’ın uzun yıllardır Florida...

Washington'da bölgemize yönelik satrançta bir günde birçok hamle yapıldı. Türkiye yeni bir lobi şirketiyle 1.5 milyon dolara anlaşma imzaladı.

Brian Ballard, Başkan Trump’ın uzun yıllardır Florida Eyaleti’ndeki lobicisi olarak biliniyor. Onun şirketi olan Ballard Partners’in Türkiye’yle imzaladığı kontrattan sonra şirket adına lobiyi Florida’nın eski temsilciler meclisi üyesi Robert Wexler yürütecek.

1997’den 2010’a kadar temsilciler meclisi üyeliği yapan Robert Wexler, Türkiye’yi çok yakından tanıyan ve Türkiye dostu olan bir kongre üyesi olarak tanınıyor Washington’da.

Wexler eskiden temsilciler meclisindeyken kongrede Türkiye Dostluk Grubu’nun da kuruculuğunu yapmıştı.

Wexler bir Türkiye lobicisi olarak Amerika’nın yakın müttefiki ve dostu Türkiye’nin çıkarlarını gözetirken, ABD ile Türkiye arasındaki yaklaşım faklılıklarıyla ilgili köprü oluşturma hedefi koyduğunu da söylüyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Genelkurmay Başkanı JosephDunford, Başkan Trump YPG ile ilgili kararını vermeden önce bile Suriye’de YPG’ye verilmek üzere silah stokladıklarını açıkladılar. Etrafının çevrildiği söylenen Rakka’ya saldırı yaklaşırken bu stoklara ilave olarak ABD silah sevkıyatını artırdı.

Son olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Suriye sınırından bölgeye 100 kamyon silah ve teçhizat gönderildi. Bu sevkıyatın Suriye’nin kuzeydoğusunda stoklandığı ve Rakka saldırısında kullanılacağı söyleniyor.

Washington’daki kaynaklar, Türkiye’nin bu silahlar konusundaki endişesini Amerikan yönetiminin bildiğini ve silahların gönderilme amacı dışında kullanılmaması için birçok tedbir alındığını da söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 245 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar