Washington'da birimler arası Suriye tartışması

Başkan Trump’ın Amerika’nın tüm ulusal güvenlik camiasını karşısına alarak ve kimseye de danışmadan Suriye’den çekilme kararı aldığını daha önce yazdım. Aslında...

Başkan Trump’ın Amerika’nın tüm ulusal güvenlik camiasını karşısına alarak ve kimseye de danışmadan Suriye’den çekilme kararı aldığını daha önce yazdım.

Aslında her birimin, örneğin Pentagon’un veya dışişleri bakanlığının Suriye’de hedeflediği birbiriyle çelişebilen hedefleri vardı. DEAŞ ile mücadele birimleri ortak kanalda birleştiriyordu.

Trump’ın ani kararıyla çekilmenin başlatılması ortada büyük bir boşluk bıraktı.

Hiç bir birim Suriye’deki kendi önceliklerinden vazgeçmiş durumda da değil.

Washington’da durum böyle olunca birbiri ardına çelişkili görünen açıklamalar gelebiliyor.

Şu anda her birim Suriye’deki boşluğu kendi önceliklerini öne çıkararak doldurmaya çalışmak için hamleler yapmaya uğraşıyor.

Örneğin yakında Türkiye’de olacak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton için Suriye’deki öncelikli hedef İran tehdidinin önlenmesidir. Bu nedenle onun başkanlığındaki heyetin Ankara’da konuşurken sürekli İran’ı gündeme getirmeleri şaşırtıcı olmamalı.

Dışişleri bakanlığı için öncelikli hedef Türkiye ile Rusya’nın aralarının bozulacak biçimde Suriye ortamında karşı karşıya gelmeleridir.

Pentagon ise YPG’ye destek konusunda en ısrarcı birim. Çünkü onu Amerikan askeri göndermeden kullanabilecekleri kendi yerel orduları olarak değerlendiriyorlar.

Durum böyle olunca ve birimlerin farklı hedefleri de olunca yanlış haberler, asılsız söylentiler de çok artıyor.

Ortada bir devlet stratejisi bulunmadığından hangi birimle konuşuyorsanız onun birimsel stratejisi size sanki üzerinde anlaşılmış olan ulusal stratejiymiş gibi anlatılabiliyor.

Yalanı gerçekten, ayırıp ayıklamalar yapmak için çok temkinli olmak ve her duyulanı da yazmamak gerekiyor.

ÜÇ SÖYLENTİ

Ancak bir süredir Washington’da dolaşmakta olan üç söylenti var ki bunları belirtmek lazım. Çünkü bunları birden fazla birimden duymuş durumdayım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar