Washington, Sincar’ı düşünüyor

Washington'daki  konuyla ilgili kaynaklar, Türkiye’nin Sincar Dağı duyarlılığını Amerikan yönetiminin anlayışla karşıladığını, bu sorunun bölgedeki Amerikan ve Türkiye...

Washington'daki  konuyla ilgili kaynaklar, Türkiye’nin Sincar Dağı duyarlılığını Amerikan yönetiminin anlayışla karşıladığını, bu sorunun bölgedeki Amerikan ve Türkiye çıkarları doğrultusunda uyumlu bir şekilde çözülmesi için yönetimin elinden geleni yapmayı sürdüreceğini söylediler.

PKK’nın, Sincar Dağı’nın batı yakası- na konuşlanmasının örgütün Suriye’deki YPG güçleriyle organik bağlantılarını güçlendirme amacı taşıdığını Amerika’nın gördüğünü belirten bu kaynaklar, Türkiye’nin oynanmak istenen stratejik oyunu doğru tespit ettiğini ve Amerika’nın Türkiye’nin kaygılarını artırmayacak çözüm arayışı içine olduklarını da kaydettiler. Ancak bu çözümün kolay bulunması umudu da pek görülmüyor.

Yaşanmakta olan gelişmeler nedeniyle Sincar Dağı bölgemizdeki en hassas, en kritik oluşumlara açık bölge olarak ortaya çıktı.

Amerikan yönetiminin Rakka operasyonunda YPG ile çalışma kararından sonra PKK’nın Sincar’a yönelik birkaç önemli hamlesi olduğunu da söyleyen bu kaynaklar, bu bölgeden Suriye’nin kuzeyine olası geçiş yollarının PKK’nın uzun dönemli stratejisini ortaya koydu- ğunu belirtiyorlar.

PKK, YPG ile organik bağlantılarını güçlendirecek adımlarını Sincar Dağı merkezinden atarak uzun dönemde YPG’nin kurduğu bağlantıya benzer bir ilişkiyi ABD ile kurmaya çalışacak.

Eğer bu bağlantı gerçekleşirse PKK, Washington’da zaten sürdürdüğü “terö- rist örgütler listesinden çıkarılması” çalışmaları- nı sonuçlandırmak için uğraşacak.

Ancak Amerika’nın Sincar Dağı’na ilgisi sadece PKK’yla sınırlı değil. İran’a bağlı milislerin de bölgede kontrol çalışmaları sürüyor ve bu da İran’ın Tahran’dan başlayıp Akdeniz’e kadar bir etkinlik koridoru oluşturma uğraşıyla da bağlantılı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar