Ünlü ressamların favori portre modeli

Habertürk Gazetesi Yazarı Serdar Turgut'un bugünkü (14.03.2022)''Ünlü ressamların favori portre modeli'' başlıklı yazısı.

Pablo Picasso onun için "Dünyanın en güzel kadının bile portresi onu kadar fazla çizilmemiştir" demişti. Böyle konuşmuştu ama Picasso da onun bir portresini çizdi tabii ki. Picasso dışında Cezanne, Renoir, Roucault, Bonnard, Forain de onun portresini yapmışlardı. Bütün bu önemli ressamların portre çalışması için kendilerine seçtikleri kişinin adını verdiğimde eğer sanat tarihçisi değilseniz, büyük ihtimalle "O da kim?" diye düşüneceksiniz.

Evet Picasso’nun dediği gibi dünyanın en güzel kadınından bile daha fazla portresi çizilen bu adamın adı Ambroise Vollard’dı.

Bir ünlü ressam bir kişinin portresini çizdiğinde diğer ressamlar da kendilerinin daha güzelini yapabileceklerini göstermek için hemen harekete geçerler. Nitekim Vollard durumunda da bu oldu. Hatta Picasso biraz önce sözlerini aktardığım Vollard ile ilgili konuşmasında "Benim onu çizdiğim kübist portrem herkesinkinden iyidir" de dediydi. Vollard’ın bu kadar fazla portresi olmasının bir nedeni bu olmakla birlikte diğer bir nedeni daha var. Ve o neden o dönemde toplumdaki değişimi ve sosyal dinamiği anlamak için çok daha önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar