Türkiye’nin bölgede güçlü bir müttefike ihtiyacı var

Zaten sınır komşularımızla ilişkilerin durumu malum. ABD ve Rusya da kendi çıkarları için Suriye’de oyunlar oynamaya ve Kürt kartını öne sürmeye başlayınca fokur fokur kaynamaya başlayan...

Zaten sınır komşularımızla ilişkilerin durumu malum. ABD ve Rusya da kendi çıkarları için Suriye’de oyunlar oynamaya ve Kürt kartını öne sürmeye başlayınca fokur fokur kaynamaya başlayan bölgede güvenebileceğimiz bir müttefikimiz de kalmadı.

“Biz hem haklıyız hem de güçlüyüz” diyerek yolumuza tek başına gitmeyi sürdürürsek bu yalnızlığımız bir süre sonra dezavantaja dönüşmeye başlayabilir. Gerçi iki büyük gücün de uzun vadeli çıkarları açısından Türkiye’yle tekrar yakınlaşacaklarını düşünsem de şu andaki durumumuzu tanımlayacak tek kavram yalnızlıktır.

Bu konuların uzmanı değilim, ama herhalde hiçbir askeri/siyasi stratejist böyle bir ortamda yalnızlığın iyi bir şey olduğunu söylemeyecektir.

İşte tam bu noktada Türkiye’nin güçlü bir müttefik oluşturmak için önüne bir imkân çıkmış durumda. İsrail’le ilişkilerimizi tekrardan tam fonksiyonlu hale getirebiliriz gibi geliyor bana. Zaten devlet onlarla uzun zamandır bazı görüşmeler sürdürüyor, adımlar da atıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gayet haklı biçimde öne sürdüğü “Gazze’ye ablukayı kaldırın, insani yardım imkânını açın” şartı aşılamadığından İsrail’le tıkanmış ilişkilerimizde ilerleme kaydedilemiyordu. Ancak şimdi bu tıkanıklığın da aşılması imkânı doğdu. Bakın nasıl, anlatayım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar