Tüketicinin yükselişi ve yeni alışveriş kültürü

Alışveriş ve perakende satış dünyasında büyük bir deprem yaşanıyor ve sallantıdan dev mağazalar, AVM’ler, butikler, tüketiciler, satıcılar, dijital dünya hemen herkes eşit düzeyde etkileniyor. Bu...

Alışveriş ve perakende satış dünyasında büyük bir deprem yaşanıyor ve sallantıdan dev mağazalar, AVM’ler, butikler, tüketiciler, satıcılar, dijital dünya hemen herkes eşit düzeyde etkileniyor. Bu sallantıda kimin enkaz altında kalacağı henüz belli değil ama bazı trendler şimdiden ortaya çıkmaya başladı.

Alışveriş modern yaşamın hayati bir parçası olduğundan bu sallantı ve değişim süreci hepimizin hayatını bir şekilde etkiliyor.

Bu yüzden ne olduğunu ve ortaya çıkan trendlerin ne anlama geldiğini anlamamız lazım.

TÜKETİCİNİN GÜCÜ

Çağımız tüketicinin ön plana çıktığı, tüketici gücünün her şeyi belirlediği bir dünya.

Bizler artık parmağımızın bir hareketiyle bize bir şeyler satmak, pazarlamak için öldüresiye rekabet edenleri ya mahvedebiliyor ya da süper zengin yapabiliyoruz. Sosyal medyada da o parmağımızın tek hareketiyle “like follow”lar vererek birilerini ya var ediyoruz ya da yok.

Her şeyin merkezinde biz tüketiciler varız. Neyi satın alacağımız tercihiyle, neyi kültür kabul edeceğimizle, neye daha uzun bakacağımızı söyleyerek neredeyse parmağımızın ucuyla dünyayı yönetir hale geldik. Eski ekonomi deyimiyle global dünya artık bir satıcı dünyası değil tam bir alıcı piyasası.

Hayatımızın her alanını belirleyen bu tüketici gücünün perakende satış ve mağazalar dünyasını etkilememesi tabii ki düşünülemezdi. Nitekim bu da oldu ve o dünyada şimdi bir deprem yaşanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar