Terörün anlamı

Zamanında iktidarın güçlüleri, Che Guevara’yı da bir terörist olarak konumlandırmaya çalıştılar. Oysa şimdiki teröristlerle karşılaştırıldığında Che, bir hippi kadar...

Zamanında iktidarın güçlüleri, Che Guevara’yı da bir terörist olarak konumlandırmaya çalıştılar. Oysa şimdiki teröristlerle karşılaştırıldığında Che, bir hippi kadar masumdu. Ona terörist diyebiliyorlardı; çünkü o yıllarda terör daha büyük bir amacın, bir politik inancın parçası olarak algılanıyordu.

Bizde de Deniz Gezmiş ve arkadaşları terörist olarak damgalandılar.

21’inci yüzyılda terörün ve teröristin anlamı tamamen değişti. Politik inançlar, daha büyük amaçlar yok oldu, terör bir “nihilist” eylem olarak ortaya çıktı. DAEŞ’in yaptığı hangi eyleme bakarsanız bakın, bir inancın, bir amacın değil bir inançsızlığın, bir amaçsızlığın rol oynadığını görmek mümkün.

Baudrillard’ın dediği gibi, teröristin amacı öldürmek değil, toplumu hiçleştirmek için katliamdır. Onların eylemlerinde her türlü ahlakın reddedilmesi ve hiçleştirilmesi arzusu görülüyor.

Yeni teröristin bir “nihilist” olduğunu anlamazsak, ne bir PKK teröristinin eylemleriyle daha çok Kürtlere zarar vermesini, ne de bir DAEŞ’linin eylemleriyle daha çok Müslüman’ı vurmasını anlayabilmek mümkün.

Bu durumda dün İstanbul’da yaşanan teröre bir anlam bulmaya çalışmak belki de anlamsızdır. Ama doğası gereği zaten anlamsız olan bu olayı, sembolleri çözümleyerek anlatmaya çalışacağım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar