Terör siyaseti

İlgiyle seyredilen ve ciddi bir fanatik takipçisi olan “Person of Interest” adlı bir dizi var. Bu dizide anlatılanlar, Amerika’da son yaşanan terör saldırısının ardından hayli güncel oldu, dizi adeta bir...

İlgiyle seyredilen ve ciddi bir fanatik takipçisi olan “Person of Interest” adlı bir dizi var.

Bu dizide anlatılanlar, Amerika’da son yaşanan terör saldırısının ardından hayli güncel oldu, dizi adeta bir belgesel gibi bile izlenebilir.

Dizide Amerikan devletinin, özellikle potansiyel terör suçlularını suç işlemeden tespit edip devre dışı bırakmasına yol açan bir elektronik izleme sistemi geliştirdiği anlatılıyor.

Sistemin sadece potansiyel teröristleri değil, adi suçluları da izlemeye başlaması üzerine yasal tartışmalar çıkıyor ve her vatandaşın izlenmesine yol açacağını öne sürenler muhalefete başlıyor, hatta sisteme karşı olan bir dijital terör örgütü bile ortaya çıkıyor.

Dizide anlatılan izleme sistemi, her ne kadar hayal ürünü senaryo olarak sunulsa da bu tür dünyaları iyi bilen uzmanlar, böylesine bir dijital ön izleme ve potansiyel suçluları suç izlemeden yakalama sisteminin var olduğunu söylüyorlar.

Üstelik bu sistemin ilk kez Bill Clinton’ın başkanlık döneminde oluşturulmaya başlandığını anlatıyorlar. Ben de o günlerde Washington temsilcisi olduğumdan bu konuda çıkan haberleri hatırlarım. Ama o haberler bir süre sonra nedense aniden kesildi ve uzun süre o sistemle ilgili bir haber ve yorum çıkmadı Amerikan basınında.

Edward Snowden, NSA’daki dosyaları illegal olarak güvenlik ajansının dışına çıkarıp anlatmaya başlayınca sistem tekrar gündeme geldi. Bazılarına göre vatan haini, diğerlerine göre kahraman olan Snowden şimdi Putin’in koruması altında Moskova’da yaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar