Tahrikçi medya

Arada bir duyarız, siyasetçi “Medya haberleri verirken dikkatli olsun”veya “Şu tür haberleri vermesin” diye konuşur. Buna ilk içgüdüsel tepkimiz, “Basın özgürlüğüne...

Arada bir duyarız, siyasetçi “Medya haberleri verirken dikkatli olsun”veya “Şu tür haberleri vermesin” diye konuşur.

Buna ilk içgüdüsel tepkimiz, “Basın özgürlüğüne müdahale ediliyor” şeklindedir.

Müdahalelere tepki duyalım ama bu serzenişlerde haklı yan olabileceğini düşünüp kendimizi sorgulamaktan da kaçınmayalım.

Haberler negatif tepkileri, hatta toplumsal olayları tetikleyebilir, tahrik edebilir.

Bunun olması için bizlerin illa kötü niyetli, haber çarpıtan gazeteciler olmamız gerekmiyor.

Aksine, işini müthiş sağlam etikle ve doğru bir şekilde yapan gazeteciler olsak da bu olumsuz sonuç doğabiliyor.

Bunun nasıl olduğunu anlamak için dijital medyanın “son dakika gelişmeleri”haberciliğinin hâkim olduğu dünyada beyinlerimize ne olduğuna bakmamız gerekiyor.

Şimdi 24 saat yayın yapan haber kanallarının olmadığı, internetin de bulunmadığı bir dünya düşünelim.

O dünyada yaşamakta olan bir kişi, haberleri gazeteden takip eder, boş zamanlarında da kitap okur olsun. Bu adamın hayat hakkında düşünmek için kendisine fırsat da ayırdığını düşünelim.

Haberleri acele etmeden, “son dakika” haberlerinin terörüne düşmeden analiz etmeye vakit ayıran bu insanın beyninin rasyonel düşünmeye ayrılmış bölümü, duyguları tetikleyen bölümünden daha fazla gelişecek ve o bölüm, beyni yönlendirecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar