Suriye'de neler olacağını yaklaşık bir yıl önce yazdım

Washington’da Amerika ile Rusya arasında Suriye konusunda konuşulanları, yapılmaya çalışacakları, ısrarla, en yaygın kaynak birikimiyle takip edip bu köşede her adımı yazdım. Ama bazen...

Washington’da Amerika ile Rusya arasında Suriye konusunda konuşulanları, yapılmaya çalışacakları, ısrarla, en yaygın kaynak birikimiyle takip edip bu köşede her adımı yazdım.

Ama bazen yazılanlar unutulabiliyor. Her gelişme sürprizmiş gibi algılanabiliyor.

Bu yüzden aşağıdaki eski yazımı yeniden yayınlamak zorunluluk oldu.

 

***

 

Fırat’ın Doğusuna ‘Kamışlı modeli’ konuşuluyor

 

Trump ile Putin’in ‘Büyük Suriye Planı’nın temel ilkeleri üzerinde anlaştıkları Helsinki Zirvesi'nden sonra, bu planın ana noktalarından bir tanesi olan Kuzey Suriye’de Kürtlerle ilgili adımın ne olacağı Washington-Moskova hattında yoğun konuşulmaya başlandı.

Ben bu bağlamda Washington’daki ilgili birimleri sorguladığımda son zamanlarda gittikçe fazla ‘Kamışlı Modeli’ kavramından bahsedilmeye başlandığını duyuyorum.

Bunun ne anlama geldiğini sorgulamaya da başlayınca Fırat’ın Doğusu hakkında nelerin konuşulmakta olduğu da biraz ortaya çıkmaya başladı.

Tabii her şey Başkan Erdoğan’ın Putin ile konuşmasından sonra yapılacak ikinci Trump-Putin zirvesinden sonra netleşmeye başlayacak ama Kuzey Suriye ile ilgili görüşmelerin durumu şu anda aşağıdaki gibidir.

 

NASIL ÖZERK BİR YAPI

 

-Fırat’ın Doğusu'ndaki Özerk Kürt Oluşumu Modeli temelde Rusya’nın hazırladığı bir plan. Bunu kaleme alan da, planı Washington’da bizzat anlatmış olan Putin’in Ortadoğu danışmanı ve kürt uzmanı Vitaly Naumkin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar