Suriye anlaşmasının perde arkası

“SURİYE’de bir çözüm yolu nasıl açılır?” sorusuna cevap yolunu açmak üzere Washington-Moskova arasında oluşturulan alt düzeyde gizli görüşmelerin nisan başından bu yana...

“SURİYE’de bir çözüm yolu nasıl açılır?” sorusuna cevap yolunu açmak üzere Washington-Moskova arasında oluşturulan alt düzeyde gizli görüşmelerin nisan başından bu yana sürdüğü belirtiliyor.

Gizli görüşmeler sürdükçe taraflar yaklaşımları arasında bir benzerlik olduğunu keşfetmişler.

Amerikan tarafı, kendilerinin Suriye’de bazı “nüfuz bölgeleri”ne (zones of influence) sahip olduklarını ve en azından bu bölgelerde çatışmasızlık durumu oluşturabileceklerini söylemeye başlamışlar.

TAVIRLAR ÇAKIŞINCA

Bu süreci bana anlatan kaynağım Rus tarafından da buna benzer bir önerinin geldiğini, ama onların nüfuz bölgesi kavramını değil “dondurulmuş çatışma” (frozen conflict) kavramını kullandıklarını söylüyor.

Dondurulmuş çatışma kavramının Rusya’nın dış politikasında etkin rolü olduğu ve bunun Sovyet dönemi de dahil etkin bir şekilde kullanıldığı belirtiliyor.

Amerikan tarafı sonunda hangi kavram kullanılırsa kullanılsın ikisinin de aynı sonucu doğurabileceğini gördüklerinde, gizli görüşmelerde “çatışmasızlık alanları”nın oluşturulması aşamasına geçilmiş.

Amerikan yönetimi görüşmelerde bu adımın atılmasıyla birlikte Rusya ile Suriye üzerinde daha genişletilmiş işbirliği imkânlarının sağlanmasına karar vermiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar