Rusya ile ABD'nin üzerinde anlaştığı büyük Suriye planının uygulanması Türkiye'nin onayına ve desteğine bağlı

Sınırımızın güneyindeki gelişmeleri, Türkiye’nin kararlılığını Washington’dan yapılan "Askerimizi çekmeyi düşünüyoruz" açıklamalarını, Suriye’ye bir...

Sınırımızın güneyindeki gelişmeleri, Türkiye’nin kararlılığını Washington’dan yapılan "Askerimizi çekmeyi düşünüyoruz" açıklamalarını, Suriye’ye bir anayasa oluşturulması sürecine gelinmişken askeri hareketlenmelerin de yoğunlaşmasını, bunların hepsini anlamlandırabilmek için yakın tarihte perde arkasındaki gizli diplomaside yaşananları bilip anlamamız gerekiyor.

Suriye’nin geleceği konusunda ABD ile Rusya 1 yıl önce bir ön anlaşmaya varmış durumdalar.

İki ülke de bu geleceğe Türkiye’nin onayı ve desteği olmadığı takdirde uygulanması ihtimalinin bulunmadığını bildiklerinden ön anlaşmalarının en kritik konusu Suriye Kürtleri üzerine oldu.

Rusların 'Kuzey Irak Modeli' Amerikalıların 'Kamışlı Modeli' diye adlandırdıkları 'Kürt Oluşumu Modeli' bu süreç içinde formüle edildi.

Kürtleri içeren federatif bir yapı düşünülmüyor. Kuzey Suriye’de sınırımızdan uzakta, sınırları belli olan ve sınırlarında Suriye bayrağının dalgalanacağı, sınır korumasının da Suriye ordusu tarafından yapılacağı bir alanda YPG/PYD etkisinin temizlendiği Kürt oluşumuna kültürel ve idari özerklik verilecek.

Rusya ile ABD arasındaki gizli diplomaside Türkiye’nin başta buna tepki vereceği ama sonra Kuzey Irak’ta olduğu gibi bununla çalışmaya geçtiği takdirde Irak Kürt Otonom Bölgesi nasıl Türkiye’nin etkisi altına girdiyse Kuzey Suriye’de de bunun olacağı konuşuldu.

GİZLİ DİPLOMASİDE YAŞANANLAR

Bu sonuca nasıl varıldığını Washington’da bizzat yaşadım bu nedenle bu süreci en iyi anlatabilecek de ben olmalıyım:

1- Rusların Kuzey Irak Modeli dedikleri formülasyonu Amerikalılara anlatmak için planın mimarı Putin’in Ortadoğu danışmanı Vitaly Naumkin geçtiğimiz şubat ayının 25’inde Washington’a geldi. Bir gece sonra 26 Şubat'ta Georgetown Üniversitesi’nde sadece özel davetlilerin katılabileceği bir yemekli toplantı vardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar