‘Rusya ana’ ve Putin

Putin’in neden bu kadar öfkeli ve saldırgan olduğunu anlayabilmek için siyasi analiz yapmak yetmez. Sosyo-kültürel süreçleri de iyi okumak gerekir.Birazdan göreceğiniz gibi bunları iyi okuduğunuzda şu...

Putin’in neden bu kadar öfkeli ve saldırgan olduğunu anlayabilmek için siyasi analiz yapmak yetmez. Sosyo-kültürel süreçleri de iyi okumak gerekir.

Birazdan göreceğiniz gibi bunları iyi okuduğunuzda şu anda Putin’in saldırgan ve öfkeli olmaktan başka çaresi yoktur. H Rusya’da çok güçlü bir “Rusya ana”ideolojisi vardır. 

Bunun ne kadar güçlü ve kapsayıcı olduğunu biz Türkler anlayabiliriz. 

Çünkü Kemal Tahir’in “Devlet Ana” kitabından sonra da gayet ciddi ve kapsayıcı bir ideolojik akım başlamıştı. 

İki “ana” kavramı arasında çarpıcı benzerlikler vardır.  

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Rus halkı dışarıya karşı koruyucu ve son derece güçlü bir devlet yapısından mahrum kalmış, bireyler bir anda kendilerini korumasız, adeta ailesiz kalmış gibi hissetmişlerdir. 

Sovyetler Birliği sonrasındaki dönemde belirsizliklerin, düzensizliklerin yaşanması ve ülkenin dünyadaki gücünün zayıflaması nedeniyle Rus halkındaki bu güvensizlik ve endişe durumu yaygınlaşmıştır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar