Petrol kozu ve Kürdistan

WASHINGTON’daki özellikle Kürtleri izleyen birimler, referandumdan sonra Türkiye’nin petrol kozunu oynayabilmesinin çok zor olacağını ve eğer oynarsa, vana kapanırsa bunun Türkiye’ye de uzun vadeli sorunlar...

WASHINGTON’daki özellikle Kürtleri izleyen birimler, referandumdan sonra Türkiye’nin petrol kozunu oynayabilmesinin çok zor olacağını ve eğer oynarsa, vana kapanırsa bunun Türkiye’ye de uzun vadeli sorunlar açacağını düşünüyorlar.

Birimler bu analizlerini, Suriye’de kendi ulusal güvenlik çıkarlarına en uygun çözüme ulaşmak için Rusya ile işbirliğine ihtiyaç duyan Türkiye’nin, eğer petrol vanasını gerçekten kapatırsa Kuzey Irak’ta Rusya ile büyük çelişki yaşayacak olmasına dayandırıyorlar.

Birimlerin elindeki rakamlara göre Rusya, Kürt bölgesine yaptığı enerji yatırımlarında Amerika’yı geçmiş durumda.

“Oil Futures”a büyük para yatırmış olan Rusya, bu yatırımın tehlikeye düşmemesi için bölgeden pertrol akışının kesilmeden sürmesini sağlamak zorunda.

Rusya’nın ayrıca Rosneft devlet şirketi aracılığıyla Kürt bölgesine doğalgaz yatırımı da var. Yeni doğalgaz boru hattının 2019’da devreye girmesi ve yeni hattan ihracatın da 2020 yılında başlayacağına dayanan hesapları var Rusların.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 271 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 248 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 162 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar