Orta sınıfın çöküşü ve bunun siyasi sonuçları

Habertürk Gazetesi Yazarı Serdar Turgut'un bugünkü (08.07.2022)''Orta sınıfın çöküşü ve bunun siyasi sonuçları '' başlıklı yazısı.

ktisadi düşünce tarihini öğrenme sürecimde hem Amerika’daki hem Türkiye’deki kıymetli hocalarım bize sürekli orta sınıfların demokrasi, sosyal istikrar ve modernlik açısından önemini anlattılar.

Bu dersler sadece iktisat tarihini kapsamıyordu,felsefe hocaları da orta sınıfın önemi konusunda hem fikirdiler.

İktisadi düşünce tarihi üzerine bayağı uzun çalışmadan sonra orta sınıfın ülkelerin dik durmasını, güçlü olmasını sağlayan toplumun omuriliği fonksiyonunu gören sınıflar olduklarına inandım ve bu inancımı hala daha sürdürüyorum.

İnancım bu olduğu için bugün Türkiye’de kendimin de içine dahil olduğum geleneksel orta sınıfın çökmesi beni büyük umutsuzluğa ve endişeye itiyor. Çünkü orta sınıfı güçlü olamayan toplumun omuriliği olmadığından ayakta dik duramayacağını ve çökebileceğini biliyorum.

Halbuki AKP iktidara ilk geldiği dönemde orta sınıfın güçlendirilmesini sağlayacağı sinyali veriyordu.

Ama bugün gelinen noktada, 20 yıl iktidar döneminden sonra, özelikle Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin devreye girmesinden bu yana orta sınıfın neredeyse bilinçli yok edilişi yaşandı.

Bugün bu gelişmenin nereden başlayıp nereye geldiğini anlamaya çalıştıktan sonra günümüzde orta sınıfın olmamasının sonuçlarının ne olduğuna bakıp Türkiye’nin orta sınıfı güçlü olmayan her ülkenin kaşı karşıya olabileceği sosyal ve ekonomik tehditlerle nasıl karşı karşıya olduğunu anlatmaya ve bir tehlike sinyali vermeye çalışacağım. Bu konu hakkında ikinci yazıda çöken orta sınıfın yerine getirilen yeni orta sınıfın Türkiye için anlamının ne olduğunu da anlamayı umuyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar