Öğrenilmiş çaresizlik...

Kendimi ait hissettiğim ideolojik mahalleden insanlarla ne zaman sohbet etsem bir bıkkınlık, bir umut kaybı duygusunun yoğun olduğunu görüyorum. Kendimin de bundan muaf olduğumu söyleyebilmem ne yazık ki mümkün değil....

Kendimi ait hissettiğim ideolojik mahalleden insanlarla ne zaman sohbet etsem bir bıkkınlık, bir umut kaybı duygusunun yoğun olduğunu görüyorum. Kendimin de bundan muaf olduğumu söyleyebilmem ne yazık ki mümkün değil. Ayrıca hepimizin ağzında da bir 'öğrenilmiş çaresizlik' kavramı var. Bazı tartışma programlarında da kullanılıyor bu kavram.

Öğrenilmiş çaresizlik kavramı insanın sadece kendisinde var olmayan diğer insanlara bulaşıcı gibi olan, insanı daha iyi gelecek düşünmekten ve daha güzel hayatlar düşlemekten caydırabilen kötü bir bıkkınlık hali.

Bizlerin neden bu durumda olduğumuzu herkesin bildiğini düşündüğümden burada bunun nedenlerinin analizine girmeyeceğim. Girmeyeceğim ama şu anda bu ruh halinin yaygınlığı ve yoğunluğu nedeniyle bir ‘Contemptus Mundi’ durumunun olduğunu da üzülerek ifade etmeliyim. Ortaçağdaki koşulların kötülüğüne bir tepki olarak döneminin edebiyatında yaygın olan Contemptus Mundi hayatı hor görmek olarak anlatılabilir.

....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 271 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 248 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 162 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar