Netflix ve televizyonun geleceği

Business Insider’ın New York’ta Time Warner şirketinde 8-9 Aralık’ta düzenlediği “Ignition; Dijitalin Geleceği” toplantısında, en fazla vurgu televizyon üzerine yapıldı. Dijital teknolojideki...

Business Insider’ın New York’ta Time Warner şirketinde 8-9 Aralık’ta düzenlediği “Ignition; Dijitalin Geleceği” toplantısında, en fazla vurgu televizyon üzerine yapıldı. Dijital teknolojideki gelişmeler, özellikle medyada“düzen bozucu” (disruption) etkisi yaratıyorlar.

Bunun yazılı basınla ilgili yönünü yıllardır her yönüyle tartışıyoruz. Ve galiba tartışmaya noktayı, konferansın kapanış konuşmasını yapan New York Times CEO’su Mark Thompson, “Gazetemizin 20 yıl sonra olup olmayacağı hakkında bir şey söyleyemem, sadece 10 yıl sonrasını görebiliyorum” diyerek koymuş olmalı.

Aynı konu “Klasik TV kanalları ölüyor mu?” sorusuyla televizyon dünyasının efsanevi ismi CBS kanalı CEO’su Leslie Moonves’e sorulduğunda, “Ne ölmesi, aksine bizler hayatımızın en dinamik günlerini yaşıyoruz ve gelecek de parlak görünüyor” cevabını verdi.

DÜZEN BOZUCU NETFLIX

İnsanların artık televizyonu geleneksel biçimiyle, yani belirli saatlerde, belirli günlerde yayınlanan şovlar türünde izlemediği; istediği yerde, istediği biçimde seyretmeyi tercih ettiği bir dönemde bu cevabın anlamını bizler de özellikle Netflix’in Türkiye pazarına girdiği açıklamasından sonra tartışmalıyız.

Netflix, en basit anlatımıyla, “sizlere istediğiniz zaman, istediğiniz araçla filmler, televizyon şovları ve özgün içerikleri internet üzerinden sunan” bir servis. Rekabeti de hayli fazla aslında.

Yeni Apple TV, Netflix uygulamasını da içeren yeni içeriğiyle; Amazon Prime yaptırdığı yeni özgün diziler ve filmlerle; Turkcell TV sunduğu kanallar ve film arşiviyle ve Digiturk istediğin zaman istediğin yerde uygulamasıyla aynı piyasadalar. Ben bunlara yakında, uluslararası piyasaya çıkmaya karar verdiğinde Hulu’nun da ekleneceğini tahmin ediyorum.

New York konferansında en fazla ilgi çeken oturumlardan bir tanesi de“Televizyon Düzeninin Yıkımı” başlıklı bölümdü. Bu bölümde konuşmacılar Hulu’nun CEO’su Mike Hopkins ile Roku’nun kurucusu ve CEO’su Anthony Wood’du.

Roku’yu ben ilk orada öğrendim ve çok da ilgimi çekti. Roku “internet streaming” teknolojisini kullanmanız için size bir aygıt sunuyor. Siz de bu aygıtı aldığınız zaman yukarıda ismini “rekabetteler” diye verdiğim tüm servisleri aynı anda toplu biçimde alıp aralarından anlamlı (size özel) tercihler yapma imkânına kavuşuyorsunuz.

(Netflix’ten sonra yakında Roku’nun da Türk piyasasına girmek için atılımlar yapacağını söylemek mümkün.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar