Microsoft ve Apple, hacker’ları sever mi?

DİJİTAL devrimin tarihi, adeta otorite ve yerleşik güç karşıtı kültürün tarihi gibidir. Bugünkü global süper güç şirketlerin kurucularının kökenlerine bakın, mutlaka otorite...

DİJİTAL devrimin tarihi, adeta otorite ve yerleşik güç karşıtı kültürün tarihi gibidir. Bugünkü global süper güç şirketlerin kurucularının kökenlerine bakın, mutlaka otorite karşıtı alt kültürün temsilcilerini göreceksiniz.

İşte bu nedenle Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Apple şirketinin Steve Jobs ile birlikte kurucusu olan Steve Wozniak, daima otorite karşıtı kültürü içselleştirmiş olan hacker’lara sempati duymuşlardır. Hatta Wozniak 1990 yılında hacker’lara yasal destek vermek üzere “Electronic Frontier Foundation”ı kurmuştur.

DİJİTAL DÜNYANIN HİPPİLERİ

Bugünün süper zenginleri olan bu insanların otorite karşıtı kültüre sempati duymaları, onların oluşma tarihiyle de yakından ilgilidir. Bunların hepsi de gençliklerini “Homebrew Computer Club” adlı kulüpte geçirmiş, yeteneklerini orada geliştirmişlerdir.

Şu anda Silikon Vadisi’nin merkezinin olduğu yerde bulunan bu kulüp, güçlü bilgisayarların, bilişim gücünün sadece devletin elinde olmasına karşı kurulmuştu. Ve kurucular, devletin tekeline almak istediği bu gücü sıradan insanlara yaymak istiyordu. Adındaki “Homebrew”den de anlaşılacağı üzere bu kişiler, evlerinde üretecekleri yeni nesil bilgisayarlarla bu gücü halka yayacaklardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar