Mali disiplin, halka karşı savaştır

Türkiye, yakın tarihimizin büyük bölümünde ya ekonomik kriz içinde ya da kriz tehlikesiyle karşı karşıya oldu. Buna rağmen ülkemizde hakkını vererek bir ekonomi politikası tartışması...

Türkiye, yakın tarihimizin büyük bölümünde ya ekonomik kriz içinde ya da kriz tehlikesiyle karşı karşıya oldu. Buna rağmen ülkemizde hakkını vererek bir ekonomi politikası tartışması yapılmıyor.

Ekonomik krizin bu kadar içinde yaşayıp da bunu tartışmamak, doğrusu hayli şaşırtıcı. Türkiye bu konuda yegâne örneklerden biri.

Bunu tartışmamamızın, kendi zihinsel tembelliğimizin yanında üzerimizde kurulmuş olan ideolojik baskıyla da alakası var.

Global düzeyde Milton Friedman, Ronald Reagan ve Thatcher ile başlayan, Türkiye’ye de Turgut Özal tarafından getirilen sosyal devlet karşıtı ideoloji, bugün hâkimiyetini sağlamlaştırmış durumdadır.

Bizim gibi ülkelerde müthiş bir başarısızlığa ve çöküntüye imza atmış olmasına rağmen ideoloji sapasağlam ayakta durmaktadır.

Piyasaları fetişleştiren, “piyasa”nın başına “serbest” kelimesini yerleştirerek kendisi dışındaki tüm yaklaşımların serbestlikle alakası olmadığı çağrışımı yaptıran bu ideoloji, radikal biçimde karşı olduğu devletçilik, sosyalist uygulamaları yıkarak emekçileri, maaşıyla geçinmek zorunda olanları ezmiş ve ezmeye devam etmektedir.

Kriz ortamlarında hemen öne sürülen “mali disiplin” ve “bütçe dengeleri” gibi kavramlar, aslında fakire, emekçiye daha da vurmanın, onu daha da ezmenin silahlarıdır.

Bunlar, gelirler artarken, büyüme varken bunun sonuçlarını güya sosyal devlete karşı olduğu için halka dağıtmayan yönetimlerin, kriz dönemlerinde yükü zenginlerin üzerinden alıp fakire, emekçiye yükleme silahlarıdır.

Bugün bu politikayı ve tartışmasız kabul edilmesi istenen bazı kavramları tartışma ve bir alternatifin olabileceğini söyleme günüdür.

Ne biz ne de dünya bunu yeterince tartışamıyor; çünkü liberal veya piyasa ekonomici görüşlerin ideolojik hâkimiyeti mutlaktır ve başka bir alternatif olabileceğini de düşündürtmemektedir.

Her gün “Piyasalar tepki verdi, kurlar şöyle oldu, borsa şu sinyalleri verdi” gibi sözlerle beynimize saldırılıyor. Sanki bunlar kaçınılmazmış ve istenirse müdahale edilemezmiş gibi beyin yıkama yapılıyor.

Belki bizler bunu henüz tartışmaya hazır değiliz, ama emin olun global düzende rüzgârlar değişmeye başladı, eski ideolojiler yeniden revaçta. Dünyanın birçok ülkesinde, sosyal devletçi veya sosyalist politikalara dönüş talepleri geliyor. Türkiye de bunun dışında kalamayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar