Kongre adalet bakanını hapse atabilir

Washington'da son derece ilginç bir siyasi, anayasal kriz yaşanıyor. Amerikan Adalet Bakanı William Barr ile Temsilciler Meclisi ciddi çatışma halindeler ve bunun sonucunda bakanın hapsi boylaması bile gündeme gelebilir...

Konu şöyle gelişti:

1- Başkan Trump’ın Ruslarla işbirliği yapıp yapmadığın adalet bakanlığının incelemesi 2 yıl önce kararlaştırıldı.
2- O zamanki adalet bakanı siyasi açıdan kendisini bu sürecin dışında tuttu ve konuya karışmayacağını bildirdi. Bakanlar bu hakka sahipler ama bunu yaptıkları takdirde konu hakkında hiçbir şey söyleme hakları da kalmıyor. 
3- Bunun üzerine adalet bakan yardımcısı bir tahkikat grubu kurdurdu ve başına da eski FBI Başkanı Mueller’i özel savcı olarak atadı.
4- O soruşturmasına bir buçuk yıl önce başladı. İki adalet bakanı değiştiği bugüne kadar sonunda bugünkü bakan olan William Barr göreve geldi.
5- Temsilciler Meclisi'nde son seçimde Demokratlar çoğunluğu kazandı ve tüm komisyonların başkanlığı onlara geçti.
6-  Adalet bakanlığını denetlemekle görevli olan adalet komisyonu aynı zamanda başkanları görevden alma sürecini (impeachement soruşturması) yürüten de komisyon.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 260 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 262 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 242 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 157 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar