Karşı taraf

Normal insanlar olarak “Hayatın anlamı ne, neden varız, dünya nasıl oluştu, ölümün anlamı ne, ölümden sonra hayat var mı, Halil Sezai bugün ne dedi?” veya “Bugünün yükselen burcu ne...

Normal insanlar olarak “Hayatın anlamı ne, neden varız, dünya nasıl oluştu, ölümün anlamı ne, ölümden sonra hayat var mı, Halil Sezai bugün ne dedi?” veya “Bugünün yükselen burcu ne söylüyor?” gibi ağır ve zor sorunlara takmış olabilirsiniz.

Ancak ben uzun yıllardır sadece bir soruna takmış ve buna cevap arıyor durumdayım: “Kediler ve köpekler, sokaklarda ve özellikle trafiği çok işlek olan caddelerde neden karşıdan karşıya geçmekte ısrarlılar?”

Bu davranışı yıllardır gözlemlediğim halde anlamlı, felsefi açıdan tatmin edici bir cevap bulamadım. Bu hayvanlara caddenin karşı tarafında hayatlarını riske atma pahasına çekici gelebilecek ne olabilir? Bulundukları taraf ile karşı taraf neredeyse tıpatıp aynı, iki taraf da son derece çirkin ve anlamsız. Yani illa geçmek zorunda oldukları karşı tarafta çekici görünen hiçbir şey yok.

Ben insan olarak bazen karşıdan karşıya geçmeye hazırlanırken, “Acaba hiç zahmet etmesem mi, burada kalsam daha mı iyi olur?” diye düşünüyorum. Çünkü geçsem ne olur ki, ne fark eder ki, ha orada olmuşum ha bu tarafta kalmışım.

Karşıya geçmemi makul kılabilecek bir neden bulamıyorum, ama o kedi ve köpeklerin kafasında mutlaka bir neden olmalı. Israrla, bütün tehlikeye rağmen bunu yapıyorlarsa orada kendilerine göre hayatın bir anlamı, bir mutluluk kaynağı olmalı değil mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar