İzm...

Merrıam-Webster lügati, her yıl olduğu gibi bu yılın kelimesini de saptadı. Onlara göre 2015 yılının kelimesi, aslında “kelime” değil bir “son ek”. Lügat “izm”i...

Merrıam-Webster lügati, her yıl olduğu gibi bu yılın kelimesini de saptadı. Onlara göre 2015 yılının kelimesi, aslında “kelime” değil bir “son ek”. Lügat “izm”i yılın kelimesi olarak açıkladı. Bu, dünyanın durumu hakkında son aylarda duyduğum en kötü haberlerden biri. Çünkü “izm”in yılın kelimesi olması, ideolojilerin dünyada yükselmeye başladığını gösteriyor. Daha da kötüsü, bu“terörizm” in hâkimiyetinin de bir yansıması.

Bunun neden kötü haber olduğunu en güzel biçimde Ekşi Sözlük’teki arkadaşlar ortaya koymuşlar. Ekşi Sözlük’te “izm” araması yaptığınızda önünüze gelen ilk tanımlama şu: “İzm, beyinlerimize giydirilmiş deli gömlekleridir.” Tam isabet, harika bir tanım.

Evet düşünsenize, mutlak doğru olduğuna inandıkları fikirler için her şeyi yapmaya koşullanmış insanlar yaratan bir şeydir “izm”.

Bu hayatta ihtiyacımız olan uzlaşmanın, karşılıklı anlayışın, hoşgörünün, ortalamayı bulma arayışının, konsensüs yaratmanın önüne dikilen en büyük engeldir her türlü “izm”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar