Gülen'in iadesi haberinin perde arkası

Birçok ödül kazanmış ciddi bir haber saati olan NBC kanalının nbcnews sitesinde Trump’ın Gülen’in iade edilmesi veya en azından başka bir ülkeye gönderilmesi yollarının...

Birçok ödül kazanmış ciddi bir haber saati olan NBC kanalının nbcnews sitesinde Trump’ın Gülen’in iade edilmesi veya en azından başka bir ülkeye gönderilmesi yollarının araştırılmasını istediği haberi çıkınca bu doğal olarak bizler arasında heyecan ve "Acaba bir büyük haber mi atladık?" korkusu yarattı.
Haberi defalarca özel dikkatle okuduktan sonra kaynaklarımı aramaya başladım.
Sonunda anlaşıldı ki, evet geçen ay yani ekim ayının ortalarında Başkan Trump konunun araştırılmasını ilgili birimlerden istemiş.
Burada önemli olan geçen aya yapılan vurgu zaten haberin girişinde olan bitenin ekim ayında yaşandığı açıkça belirtiliyor.
Bu tür konuların uzmanı olan kaynağım bana bu zamanlama vurgusunun önemli olduğunu çünkü geçen ay yaşananların şu an geçerli olmadığını söyledi.
Yani yaşananları geçen ayın koşullarına bakarak o günlerin gelişmelerine oturtarak anlamak gerekiyor.
 

 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

 

NELER YAŞANDI?


Şöyle ki;
-Tüm Ortadoğu politikasını ve dış politikasının en hassas meselelerinin çözümünü Muhammed  bin Selman ile kurulmuş ortaklık ilişkisine bağlamış olan Amerikan yönetimi Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayının Selman’a bağlanmasından çok panikledi. Çünkü bu İsrail ile Suudi Arabistan arasında ABD aracılığıyla kurulmuş olan stratejinin tamamen çökmesi anlamına gelecekti.
-O günlerde Washington’da Türkiye’nin bu sonucu zorlayacak bazı kanıtlara sahip olduğu varsayımı üzerine hareket ediliyordu.
-Yine bu nedenle CIA Başkanı Gina Haspel bir gecede Ankara’ya, Dışişleri Bakanı Pompeo da Selman ile görüşmek üzere Suudi Arabistan’a gönderildi. Haspel’e eldeki teybin bazı bölümleri dinletildi.Pompeo da Selman ile görüştükten sonra ABD’ye dönmeden önce Ankara’ya uğradı devletin üst yönetimi ile konuştu.
-Bütün bu trafikten sonra Washington’da Türkiye eğer isterse ABD Ortadoğu planlarına büyük darbe vurabilir korkusu oluşmuş bana şimdi anlatılanlara göre.
-Bu arada Amerikan yönetimi Kaşıkçı olayının Selman’a bulaştırılmadan kapatılmasına karar vermiş. Bu bağlamda Türkiye’yi de tatmin edici en azından daha fazla kızdırmayacak adımlar atılmasının da yararlı olacağına ekim ayı içinde karar verilmiş.
-Yönetimin bu kararının altında bir varsayım da varmış. Edinilen izlenime göre Türkiye’nin bu işi tırmandırmayacağı ve olayın ABD'nin istediği biçimde sonuçlandırılmasına yardımcı olacağıdüşünülüyormuş ekim ayı içinde Washington’da.
-Trump, Gülen meselesinin araştırılmasını işte bu bağlamda istemiş. Bunu doğal olarak Türkiye’yi memnun edecek bir adım olarak düşünüyormuş.

 

BUGÜN GELİNEN NOKTA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar