‘Görevimiz Uyarmak’ hareketi

Amerika’nın düşünmeyi bilen insanları baktılar ki Trump’ın başkanlığı sürdürmesine zor dayanılacak, sonunda onun görevden nasıl alınabileceğini tartışmaya başladılar. Sadece...

Amerika’nın düşünmeyi bilen insanları baktılar ki Trump’ın başkanlığı sürdürmesine zor dayanılacak, sonunda onun görevden nasıl alınabileceğini tartışmaya başladılar.

Sadece son bir hafta içinde bu konuda iki önemli yazı yazıldı.

Bir tanesi Evan Osnos’un New Yorker’da yazdığı “Trump nasıl kovulabilir?” (How Trump could be fired) sorusuna cevap aradığı yazı, diğeri ise John Hopkins Üniversitesi’nde psikiyatr olan John Gartner’in USA Today Gazetesi’nde “Teşhis: Habis Narsisizm” (Diagnosis: Malignant Narcissism) başlıklı yazı.

Bu ikinci yazı bence çok daha önemli; çünkü başlamış olan bir sosyal hareketin de manifestosu olma karakterini taşıyor.

Psikiyatrlar, psikologlar ve diğer ruh sağlığı profesyonellerinden oluşan 53 bin kişilik bir grup “Görevimiz Uyarmak (Duty to Warn)” adı altında bir araya gelmişler. Bunlar Başkan Trump’ın ruhsal dengesinin başkanlığa uygun olmadığını ileri sürerek anayasanın 25’inci maddesi uyarınca görevinden alınmasını talep ediyorlar.

Bu grup ekim ayının 7’sinde, “Akıl sağlığımız için yürüyelim” adını verdiği bir büyük yürüyüş düzenleme hazırlığı içinde. Anlayacağınız 2018 yılında Trump’ın ruhsal dengesi ileri sürülerek görevden alınması talepleri de çok duyulacağa benziyor.

Yazar Michael Kruse, Trump’ın bu durumunun başladığı yılın 1988 olduğunu, “1988; The Year Donald Lost His Mind” başlıklı yazısında öne sürüyor.

“Habis narsisizm” teşhisini ilk koyan psikiyatr Erich Fromm, bu tür insanların sürekli olarak delilik ile normallik sınırındaki ince çizgide yaşadıklarını söylüyor.

Bir diğer psikiyatr Otto Kernberg ise habis narsisizmin şu 4 öğeden oluştuğunu söylüyor: “Narsisizm, paranoya, anti sosyal kişilik bozukluğu ve sadizm.”

Zirveye hazırlık

16 Mayıs’taki Erdoğan-Trump zirvesinin hazırlık çalışmaları yoğun biçimde sürüyor. İbrahim Kalın, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri yetkilileriyle görüşmeler yaparken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Pentagon’da bir dizi toplantıya katılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise ABD Adalet Bakanlığı’nda görüşmeler için Washington’da. Bozdağ’ın gündeminde Gülen meselesi ile Reza Zarrab davasının olduğunu tahmin ediyor ABD’li yetkililer.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar