Google’ın otomobili İstanbul’da donar

Google bir süredir sürücüsüz otomobilinin test sürüşlerini yapmakta. Bu otomobillerin uzun süredir yollarda oldukları, haftada ortalama 10 bin mil kadar yaptıkları söyleniyor. Bu kadar uzun süre yollarda olan otomobillerin kaza...

Google bir süredir sürücüsüz otomobilinin test sürüşlerini yapmakta. Bu otomobillerin uzun süredir yollarda oldukları, haftada ortalama 10 bin mil kadar yaptıkları söyleniyor.

Bu kadar uzun süre yollarda olan otomobillerin kaza yapmaması mümkün değil.

Bazı kazalar olmuş, ama bunların hiçbiri sürücüsüz otomobilin bilgisayar programından kaynaklanan bir şey değilmiş, hatta bütün kazalarda suç diğer araçtaymış.

Bu sonuç tabii ki sürücüsüz otomobilin bilgisayar programına duyulan saygı ve güveni artırıcı bir şey.

Bu bilgisayar programı yolda ve çevreden aldığı ve kameradan gördüğü her uyarıcıyı dikkate alarak kendini yeniden programlıyor ve yolda kendinden emin biçimde ilerleyebiliyor. Peki, “Durum böyleyse o zaman kazalar neden oldu ki?”diye sorabilirsiniz.

Google’ın otomobili her şeyi dikkate alarak kendini programlayabiliyor, ama tek bir şey hariç: Başka sürücülerin davranış bozukluklarını veya insani hataları göz önüne alamıyor. Yani Google’ın sürücüsüz otomobili yolda kendinden emin biçimde gidebilir, ama diğer sürücülerin nasıl davranacakları bilinmediğinden ve belki de bunun hiç bilinemeyeceğinden onlardan kaynaklanan hatalar veya trafik canavarlıkları sonucunda yine de kazalar olabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar