Global çılgınlık: Pokemon GO

Bilgisayar oyun dünyasında sanal gerçeklik bizleri oyunun içine sokuyordu. Son zamanlarda herkesi coşturan gelişme buydu. Oyunlar gittikçe daha gerçekçi olmaya başlamıştı.“Bakalım bu işin sonu nereye...

Bilgisayar oyun dünyasında sanal gerçeklik bizleri oyunun içine sokuyordu. Son zamanlarda herkesi coşturan gelişme buydu. Oyunlar gittikçe daha gerçekçi olmaya başlamıştı.
“Bakalım bu işin sonu nereye varacak?” diye düşünenleri şaşırtan, hatta şaşkınlıktan küçük dilimizi yutturan çok yeni bir gelişme yaşandı.
“Sanal gerçeklik” yerine “düzeyi yükseltilmiş (artırılmış) gerçeklik” geldi ve Pokemon GO oyunu bir salgın hastalık gibi dünyayı hızla sardı.
Bu aplikasyon çıktıktan iki gün sonra Amerika’daki Android kullanıcıların yüzde 5.16’sı bunu indirmişti bile. Talep öyle fazlaydı ki bu kadar kısa sürede iTunes’un “bedava aplikasyon” listesinde bir numaraya oturmuştu.
Bu aplikasyon iki haftada, Twitter’in 10 yılda geldiği sayısal verileri zorlamaya başladı. Oyunun yaratıcısı Nintendo şirketinin hisse senetleri, 1983 yılından bu yana en yüksek değerine ulaştı.
Oyuna talep o kadar fazlaydı ki Amazon’un teknoloji yöneticisi Werner Vogels, internette bu talep nedeniyle oluşan trafik yükünü azaltıcı yardımda bulunmayı teklif etti.
Daha şimdiden bazı kullanıcı istatistiklerinde WhatsApp’ı geçti Pokemon GO. Anlayacağınız şu anda gözümüzün önünde bir Pokemon GO dünya imparatorluğu kuruluyor.
YÜKSELTİLMİŞ GERÇEKLİK NEDİR?
Oyunlarda “sanal gerçekliğin” verdiği keyif ve coşkuyu bir anda tarih yapan “yükseltilmiş gerçeklik”, oyunu gerçek yaşamın içine sokuyor. Cep telefonunuz bulunduğunuz yeri ve yerel saati bildiğinden o saatte size yakın bir yerde Pokemon olduğunu, onu bulup yakalamanızı söylüyor.
Oyunu oturduğunuz yerde oynayacağınıza belirtilen bölgeye gidip arıyorsunuz. Pokemonlar eski masaüstü oyunda olduğu gibi çeşitli görünümler alabiliyorlar. Belirtilen noktaya yaklaştığınızda yine telefonunuzdan gelen sinyallerle o noktada bir Pokemon’un gerçekten beklemekte olduğunu görüyorsunuz. O aşamada Pokemon’u yakalayıp daha sonra sizin için başka Pokemonlarla savaşmasını sağlıyorsunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 274 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 249 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar