Gelir dağılımı eşitsizliği

“Öteki Türkiye”yi yazdığım yıllarda ülkemizde ciddi bir gelir dağılımı eşitsizliği olduğunu ve bunun ciddi siyasi ve sosyal krizlere yol açacağını söylediğimde, düzenin organik...

“Öteki Türkiye”yi yazdığım yıllarda ülkemizde ciddi bir gelir dağılımı eşitsizliği olduğunu ve bunun ciddi siyasi ve sosyal krizlere yol açacağını söylediğimde, düzenin organik ekonomistlerinden ciddi bir tepki almıştım.

Rakamlarla yalan söylemenin çok kolay olduğunu da bilen bu “uzmanlar”, gini katsayısı söyleminin arkasına saklanarak çıplak gözle bile görülebilecek bu gerçeği yok saymaya giriştiler.

Gelir dağılımının bozuk olup olmadığı, aslında teorik düzeyde yapılan bir sınıf savaşıdır.

Çünkü siz eğer gelir dağılımda bir bozukluk olduğunu söyler ve ondan yola çıkarsanız, sonunda bu dağılımı düzeltecek ekonomik tedbirleri almak için çalışırsınız.

Genellikle tarihsel olarak gelir dağılımının bozuk olduğunu söyleyip bunun düzeltilmesi için uğraşanlar, sol gelenekten gelenler olmuşlardır.

Bu gerçeği reddedenler de yine tarihsel olarak sağda veya büyük iş ve sermaye çevrelerinin yanında yer alanlar olmuşlardır.

Ama safların bu şekilde tutulması durumu, şu anda hiç umulmadık bir yerde değişiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar