Espresso

Mükemmel espressoyu bulma çabam aralıksız sürüyor. Aslında mükemmel espressoyla neyi kastettiğimi, hatta neyi aradığımı da pek bilmiyorum. Ama kafamda bir mükemmel espresso hayali olduğu da kesin. Bunun kahve...

Mükemmel espressoyu bulma çabam aralıksız sürüyor. Aslında mükemmel espressoyla neyi kastettiğimi, hatta neyi aradığımı da pek bilmiyorum. Ama kafamda bir mükemmel espresso hayali olduğu da kesin.

Bunun kahve çekirdeklerinin öğütülmesi sırasında ya da kahve paketi ilk açıldığında çıkan kokudan kaynaklanan bir deformasyon olduğunu sanıyorum.

O çıkan koku muhteşemdir ve ben yıllardır içtiğim hiçbir kahvede o kokuyu bulamadım. Bunu arıyor olabilirim. Uzmanlar o kokunun pişirilmiş veya çekilmiş bir kahvede aynı kalmasının imkânsız olduğunu söylüyor.

Tamam, kokuda belki taviz veririm, ama başka kriterlerim de var. Espesso çekilip fincana dolduğunda tepesinde en azından bir parmak kalınlığında rengi daha açık olan bir köpük de oluşmalı. Bu köpük “espresso machiato”ya konulan sütün köpüğü değil tabii ki. Espresso fincana çekilirken oluşan doğal kahve köpüğünden bahsediyorum.

Önünüze fincan geldiğinde koyduğunuz şeker hemen dibe çökmek yerine o köpük yüzeyde birkaç dakika durursa o zaman espressonuz düzgün hazırlanmış demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar