Emek hırsızları

Başkasının çalışmasını kaynak belirtmeden alıp kendininmiş gibi kullanmak (plagiarism), akademi dünyasındaki en büyük ayıptır. Bunu yapan sadece meslekten atılmakla kalmaz, hayat boyu...

Başkasının çalışmasını kaynak belirtmeden alıp kendininmiş gibi kullanmak (plagiarism), akademi dünyasındaki en büyük ayıptır. Bunu yapan sadece meslekten atılmakla kalmaz, hayat boyu meslektaşlarının yüzüne de bakamaz.

Bu tür süreçler akademi dünyasında ağır aksak bir şekilde işletilse de nedense bizim medya dünyamız böyle durumlarda ortada hiçbir şey yokmuş gibi utanmaz bir tavır sergileyebiliyor.

Geçenlerde böyle bir durum bizim de başımıza geldi ve bazı insanların ne kadar ilkesiz ve utanmazca davranabildiklerini Habertürk camiasında hayretle izledik.

Gazetemiz Habertürk, birkaç gün önce harika bir iş yaptı, “HTDOKUN”teknolojimizi de devreye sokarak “Sultanahmet bombacısı” görüntülerini kâğıt bağlantılı dijital uygulamamızda gösterdi. Bu tamamen özel bir haberimizdi. Tam anlamıyla bir atlatma haberdi. Çok da ilgi gördü.

Rakiplerimizin bunu kıskanmaları normaldi, ama daha sonra bazılarının yaptıkları tamamen tuhaftı. Kanal D, hiçbir atıfta bulunmadan, kaynağını hiç belirtmeden görüntüleri bizim HTDOKUN uygulamamızdan aynen alıp kullandı. Arkadaşların fazla etik kaygıları yok galiba.

Oysa Hürriyet Gazetesi, bu konuda gayet düzgün davrandı ve canlı bombanın görüntüsünü kullanıp kullanamayacaklarını sordular. Gazete yönetimi de“Kullanın, para filan da istemeyiz, sadece kaynağını belirtin yeter” dedi, onlar da aynen böyle yaptılar.

Meslektaşlarımızı bu etiğe uygun davranışları nedeniyle kutlarız. Umarım Kanal D yönetimi, Hürriyet yöneticileriyle bir araya geldiklerinde onlardan biraz etik dersi alır. Bence Aydın Doğan’ın onları çalışma yemeğinde bir araya toplamasında büyük yarar var.

Beni asıl şaşırtan, Cumhuriyet Gazetesi’nin davranışı oldu. Fırsat bulduğunda herkese ahlak dersi vermeye pek meraklı bu gazete de görüntümüzü alıp kullandığı halde hiçbir kaynak belirtmedi.

Bizler bazı gazetecilerin bu davranışlarına üzüldük üzülmesine ama atlatma haberimiz karşısında böyle çaresiz kalmalarını da keyifle izledik doğrusu. Ve HTDOKUN teknolojimizin, “kâğıdı dijitalde canlandıran” o teknolojinin nasıl da önemli olduğunu bir kez daha göstermiş olmanın keyfini yaşadık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar