Derin güçlerin Ortadoğu kararı

Putin-Obama görüşmesini izlerken aklıma 7 Ağustos 2014 Perşembe günü bu sayfada yayınlanan, “ABD Derin Devletinin Ortadoğu Kararı”başlıklı yazım geldi. O yazıda şimdi yaşanan...

Putin-Obama görüşmesini izlerken aklıma 7 Ağustos 2014 Perşembe günü bu sayfada yayınlanan, “ABD Derin Devletinin Ortadoğu Kararı”başlıklı yazım geldi.

O yazıda şimdi yaşanan gelişmelerin işareti verildiğinden bugünlük mizah yazılarıma ara vermek zorundayım.

Obama-Putin görüşmesi, Suriye’yi çok aşan ve global sisteme yeni bir düzen verilmesini içeren önemli adımlar içeriyor.

Ağustos 2014 tarihli yazımda ABD’nin bundan böyle barışı kalıcı kılacak gobal düzenlemeleri bastıracağını anlatmıştım.

Göç dalgasının da gösterdiği gibi, dünyanın bir bölgesinde olan huzursuzluktan artık en uzaktaki ülke dahi direkt olarak etkileniyor.

İstikrarsızlığın lokal tutulmasına imkân yok.

Daha da önemlisi, global ekonomik düzenin, kapitalizmin bu yeni evresinin ihtiyaçlarına uygun yürütülebilmesi için dünyada barışın kalıcı olması gerekiyor.

Asker-işadamı kompleksinin temsilcilerinden oluşan Amerikan derin devleti, ABD’nin ekonomik gücünün ve Ortadoğu petrolüne bağımlılıktaki azalışın da verdiği ivmeyle bu ekonomik üstünlüğünü devam ettireceği, uluslararası ticaret sistemlerinin hiçbir şekilde tehlikeye atılmayacağı ve global ticaretin doğal kanallarında süreceği bir düzen oluşmasını istiyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar