Dağ kadrosu ne diyor?

PKK’nın dağdaki liderlik kadrosu uzun sürecek bir savaşa hazırlık yapıyor. “HDP’nin silahların ne zaman bırakılacağını söyleme tayin etme yetkisi yoktur. Onlar işine baksın” tavrı...

PKK’nın dağdaki liderlik kadrosu uzun sürecek bir savaşa hazırlık yapıyor. “HDP’nin silahların ne zaman bırakılacağını söyleme tayin etme yetkisi yoktur. Onlar işine baksın” tavrı da içindeler. “HDP siyasi ve sosyal koşulların iyileştirilmesi işine yoğunlaşsın. Silahlar hakkında biz karar veririz” diyorlar. Ayrıca Abdullah Öcalan aleyhine ağızlarından tek kelime çıkmasa bile onun hükümet ile daha önce sürdürdüğü gizli temaslardan hiçbir zaman ümitleri olmadığını ve bu görüşmelerin çok erken safhasında “Bundan zaten bir şey çıkmaz” diyerek silahlanmalarını ve savaşa hazırlıklarını sürdürdüklerini de söylüyorlar.

Dağ kadrosu liderliğinin bu tavrı HDP’yi terörle bağlantılıymış gibi konumlandırıp onların yeni seçimde Meclis’e girmelerini önlemeyi düşünenler tarafından nasıl karşılanacak acaba? Ayrıca öyle gözüküyor ki, eğer bir müzakere süreci tekrar başlatılırsa dağ kadrolarının sürece doğrudan dahil edilmemeleri durumunda bundan fazla sonuç alınmayacağı da görülüyor. Liderliğin tavırlarından, kendisine tekrar kanallar açılırsa acaba bütün bunlara Abdullah Öcalan’ın neler diyeceği ve dağ kadrolarıyla arasındaki dinamiği nasıl konumlandıracağı da merak konusu tabii ki.

Ben dağ kadrosunun fikirlerini Foreign Policy Dergisi’nin son sayısında okuduğum çok önemli bir makaleden aldım.

Aliza Marcus, bilgisi dünya ölçeğinde kabul görmüş, PKK uzmanı bir gazetecidir. Bu konuda birçok kitabı var. Son olarak Kandil’e gitmiş ve başta Cemil Bayıkolmak üzere liderlerle konuşmuş.

Sonunda bu ortamda onların neler düşündüğünü merak eden benim gibi insanlar için olağanüstü bir kaynak ortaya çıkmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar