Casus senfonisi

Benim gibi casus romanlarına takıntılı ve bu konuda yazılmış her romanı dikkatle okuduğu iddiasındaki bir insanın, Steven Spielberg’in son filmi“Bridge of Spies” filmini şehvetli biçimde seyretmemesi...

Benim gibi casus romanlarına takıntılı ve bu konuda yazılmış her romanı dikkatle okuduğu iddiasındaki bir insanın, Steven Spielberg’in son filmi“Bridge of Spies” filmini şehvetli biçimde seyretmemesi mümkün değildi.

Spielberg bu filminde yönetmen olarak gerçek bir “ateur” olduğunu ispat etmiş. Film dünyasında “ateur” denilen bir ekol vardır. Bu ekol, aslında yönetmenlerin birer büyük romancı, çektikleri karelerin bir romanın satırları, sonunda ortaya çıkarılan filmin de bir roman olduğunu savunur.

Spielberg, bu filmiyle tam bir büyük casusluk filmi yazmış.

‘SOĞUK SAVAŞ’TA CASUSLAR

Casusun yaşamının Hollywood’un James Bond fantezilerinden ibaret olduğunu sananlar, gerçek casusların nasıl yaşadığını, hayatlarında nelerin olduğunu görmek için Spielberg’in filmini mutlaka seyretmeliler.

Eğer bir de soğuk savaş koşullarında casusluğun nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu film size neredeyse dokümanter kalitesinde bilgi sunuyor.

Mizansenler müthiş, kamera hareketleri olağanüstü, detayda gösterdiği birkaç saniyelik durumlarla neredeyse ayrı birer roman yazan müthiş bir film bu.

Sovyetler Birliği ve Amerika’nın o dönemdeki devlet sistemlerini çok iyi analiz eden, bilimsel temeli olan bir film ayrıca.

JOHN LE CARRE TADINDA

Son sahnede Berlin’deki köprüde (Glienicke Köprüsü) yaşanan casus değiş tokuşu, soğuk savaş döneminin casus dünyasını en iyi anlatan “Soğuktan Gelen Casus” romanının yazarı John le Carre’nin kaleminden çıkmış yeni bir roman kalitesindeydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 165 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar