Butik Türkiye devleti

Bayramın ikinci günü canım çok sıkkın olduğundan bir dış politika yazısı yazmaya karar verdim. Şimdi siz benim gibi laubali, üstelik hem şaşı hem de kısa boylu bir adamın boyundan büyük...

Bayramın ikinci günü canım çok sıkkın olduğundan bir dış politika yazısı yazmaya karar verdim. Şimdi siz benim gibi laubali, üstelik hem şaşı hem de kısa boylu bir adamın boyundan büyük işlere girmemesi gerektiğini düşünüyorsanız ne diyebilirim ki haklısınız. Ama büyük bir dış politika yanılgısının “stratejik derinlik” diye anılabildiği bir ülkede ben de mazur görülmeliyim.

“Butik Suriye” devleti kurulacakmış. Bir defa “butik Suriye” kavramı bir oksimorondur, yani bir arada kullanıldığında mutlak anlamsızlık ifade eden iki kelimedir. Ayrıca bu “butik” kavramına da hakarettir. Ha, “butik Türkiye”kavramını söyleseydiniz, anlardım. Bize yakışır. Hele bu butik Türkiye’nin sınırları benim tarif edeceğim gibi olursa bu “butik” kavramına da çok uygun bir şey olurdu! Butik Türkiye’nin kuzey sınırı İzmir’de Kordon olsun. Sonra denize paralel ince bir şerit halinde Bodrum’u tabii ki içine alacak şekilde güneye inelim. Benim için ayrı bir oksimoronu oluşturan iç Ege’yi bu butik yeni devlete dahil etmeye ise hiç gerek yok!

Yeni devlette her vatandaş istediği anda denizi seyrederek Taoist düşüncelere dalma hakkına sahip olmalı. Güney sınırını Bodrum’la bitirebilirsiniz, isterseniz biraz daha Akdeniz’e de gidebilirsiniz. Bunu da referandum belirlesin. Bence böyle bir yeni ülke gerçekten de butik olurdu. Şimdi bu yazdıklarıma hayal diye bakanlar olursa, ben de onlara “Acaba siz şu anda ne kadar fazla insanın böyle bir şey hayal etmekte olduğunun farkında mısınız?” diye sorarım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar