Bu adam Trump'ın sonunu getirebilir

Trump döneminde skandal bağımlısı haline gelen Amerika cuma günü skandalların en büyüğüyle karşılaştı.Trump’ın seçim kampanyasını yöneten ve Rusya ile bağlantılarını...

Trump döneminde skandal bağımlısı haline gelen Amerika cuma günü skandalların en büyüğüyle karşılaştı.

Trump’ın seçim kampanyasını yöneten ve Rusya ile bağlantılarını kuran, Paul Manafort mahkemede artık özel savcı ile anlaştığını açıkladı ve hakkındaki suçlamalar düşürüldü.

Başkan Trump onun hakında attığı eski tweetlerde "O cesur adam savcı ile anlaşmıyor. Esaslı adam" diye laflar etmişti. Trump’ın bu son gelişmeden sonra adam hakkında ne düşündüğü bilinemiyor.

ÖZEL SAVCI

Başkan Trump hakkında soruşturma yürüten özel savcı Mueller’in eğer kapsamlı yeni bilgi alacağını düşünmese Manafort ile katiyen anlaşma yapmayacağını belirten yorumcular, "Bu defa Trump gerçekten yanmaya başladı. Özel savcının eli Trump’ın yakasında artık" diye konuştular.

Manafort hakkında açılmış iki ayrı dava vardı. İlk dava sonuçlandı ve para aklama ve bankacılık sahtekarlığı gibi suçlardan suçlu bulundu. Şimdiki dava açılmış ikinci davaydı ve 10 ayrı suç öne sürülüyordu. 

Paul Manafort

Paul Manafort

 NİYE BEKLEDİ ACABA?

Hukukçular, "Eğer bir anlaşma yapacaksaydı acaba neden ilk davadan önce yapmadı bunu?"diye soruyorlar.

Aradan geçen zamanda özel savcının Manafort’u iyice sıkıştırmış olması lazım ki şimdi bir anlaşma yapmak gereğini duymuş olmalı yorumları yapılıyor.

Eğer özel savcı Manafort'dan iyi bilgi aldığına karar verirse ilk davadan alabileceği 10 yıla yakın cezanın da düşük tutulmasını hakimden isteyecek.

Şimdi tüm Washington Manafort'un özel savcıya Trump aleyhine neler söyleyeceğini merak ediyor.

OVAL OFİSTE PANİK

Başkan Trump cuma sabahı, CIA’den aldığı rutin gündelik istihbarat raporundan bile önce, sadece bu gelişmeyle ilgilendi ve avukatları ile görüştü.

Bu son gelişmenin Oval Ofis'te panik yarattığı da söyleniyor.

Çünkü Paul Manafort savcı Mueller’in soruşturduğu başkan hakkındaki her olayı birinci elden bilen insan. Manafort daha önce Ukranya’da iş yaparken Rusya yanlısı güçlerle işbirliği içine girmiş ve oradan da Putin’e kadar ulaşmıştı. Trump ile Putin’in arasını iyi tutan kişnin Manafort olduğu biliniyor.

FBI’ın soruşturduğu Trump binasındaki Ruslar'la yapılan gizli görüşmede de Manaford vardı.

Savcı ile yapılan anlaşma nedeniyle Manafort şimdi özel savcının soracağı her soruya doğru cevap vermek zorunda.

Özel savcının özellikle Trump’ın Ruslar'la bağlantısı üzerine sorular sorması bekleniyor.

Bu son gelişme kış aylarında Beyaz Saray’da skandalın hiç eksik olmayacağını ve başkan Trump’ın başının da dertten hiç kurtulmayacağını gösteriyor.

TRUMP EĞER BİR ÇILGINLIK YAPARSA

Şimdi Washington’da "Acaba Trump bir çılgınlık yapıp Manafort’u af edip özel savcının elinde kurtarır mı?" sorusu soruluyor. Trump’ın bile buna cesaret edemeyeceği çünkü bunu yaptığı takdirde 'adaletin işlemesine engel çıkarma' (obstruction of justice) gibi ağır bir suç işlemiş olacağı belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar