Aynı saftaki casuslar arasında yaşanan kavga

GİZLİ dünyaların yıllardır değişmeyen kırmızı çizgisi, görevinden ayrılan casusun geçmişte yaptıkları ve çalıştığı kurum hakkında hiç konuşmaması...

GİZLİ dünyaların yıllardır değişmeyen kırmızı çizgisi, görevinden ayrılan casusun geçmişte yaptıkları ve çalıştığı kurum hakkında hiç konuşmaması gerektiğidir.

Bu, bir ülkenin istihbaratının düzgün ve istikrarlı çalışması için olmazsa olmaz koşuldur. Bu açıdan bakıldığında Amerikan istihbaratının büyük bir kriz içinde olduğunu söylemek mümkün.

Geçenlerde ajans haberlerine pek düşmeyen önemli bir gelişme oldu bu dünyada.

CIA’nın eski Moskova İstasyon Şefi Daniel Hoffman, eski CIA Başkanı John Brennan’ı, ABD Başkanı Donald Trump hakkında açılmış olan Rusya bağlantıları soruşturması hakkında konuştuğu ve Trump’ın hatalarını ifşa ettiği için eleştirdi.

Brennan’ın Moskova soruşturması gibi siyasi açıdan kritik sonuçları olabilecek bir konuda bu kadar net tavır alması, casuslar âleminde alışılmadık olduğu gibi, Moskova İstasyon Şefliği gibi CIA hiyerarşisi içinde önemli bir görevde bulunmuş birinin çıkıp açıkça eski bir CIA Başkanı’na eleştiriler getirmesi de bir o kadar alışılmadıktı.

Casuslardan başka, yönetici konumunda olanlardan da işlerini bıraktıktan sonra biraz ketum olmaları beklenir. Aslında bu global bir kuraldır da. Ancak Amerika’da bu beklenti galiba artık tamamen ortadan kalkmış gözüküyor.

HAYDEN’İN KİTABI

Daha önce CIA Başkanlığı’nın yanı sıra Ulusal Güvenlik Ajansı’nın başkanlığını da yapmış olan Michael Hayden de “Assault on Intelligence” adlı bir kitap yazdı ve Trump’ın istihbarat camiasına yönelik tavırlarına eleştiriler getirdi.

Bu arada kitabın adına da dikkatinizi çekmek istiyorum. “Intelligence”,istihbarat anlamının yanı sıra zekâ anlamına da geliyor. Yani Trump’ın eleştirilerinin istihbarat camiasına olduğu kadar insan zekâsına da bir saldırı olduğunu söylüyor bu başlık.

ESKİ FBI BAŞKANI DA İŞİN İÇİNDE

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 245 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar