Atatürk Ankara'yı neden başkent yapmıştı?

Dün Ankara’nın başkent oluşunun 97’nci yıldönümüydü. Başlıkta sorduğum soruya birçok sosyal bilimci farklı nedenler söyleyebilir ve bunların hepsinde de doğruluk payı olacaktır. Ancak ben Ankara’yı başkent olarak işaret eden Ata’mızın...

Dün Ankara’nın başkent oluşunun 97’nci yıldönümüydü.

Başlıkta sorduğum soruya birçok sosyal bilimci farklı nedenler söyleyebilir ve bunların hepsinde de doğruluk payı olacaktır.

Ancak ben Ankara’yı başkent olarak işaret eden Ata’mızın düşünce sistematiğin ve onu bu karara iten ruh halini iyi anlayabilmek için büyük yazı ustası Ahmet Hamdi Tanpınar’a başvurdum. Dili kullanışına tutkun ve romanını, denemesini şiir gibi yazdığından hayran olduğum Ahmet Hamdi Tanpınar’ın aralarında Ankara’nın da bulunduğu ‘Beş Şehir’ kitabını okumadan bence ne Anadolu’muzu ne de Türkiye’mizi tam anlamanız mümkün değildir.

Atatürk’ün Ankara’yı başkent ilan ettirmesinin arkasında birçok sosyal siyasi neden olabilir ama onu bu karara iten ruh halini ve düşünce sistematiğini tam kavrayabilmek için Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ kitabından Ankara bölümünü okumanızı mutlaka öneriyorum. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar