Aşı çalışmalarında gelinen kritik aşama

Salgına etkili bir aşı bulmak için global bir yarış var. Toplam 100 binden fazla insanın bu çalışmalarda yer aldığı söyleniyor. Jonhson and Johnson şirketinin Jannsen Pharmetucal birimi önceki gün itibariyle...

Salgına etkili bir aşı bulmak için global bir yarış var. Toplam 100 binden fazla insanın bu çalışmalarda yer aldığı söyleniyor.

Jonhson and Johnson şirketinin Jannsen Pharmetucal birimi önceki gün itibariyle global düzeyde 60 bin denek üzerinde aşısını deneme çalışmalarına başlamış durumda.

Astra Zeneca, Pfizer ve Moderna zaten bir süredir çok fazla denek üzerine Amerika’da aşısını denemekte.

Nvavax ise aşısını önümüzdeki günlerde bu şekilde çok fazla sayıda üzerinde deneme fazına başlıyor.

*

Şimdi geliştirilmekte olan aşıların neden bu kadar fazla insan üzerinde denenmesinin gerektiğini düşünmeliyiz.

Aşının denendiği denek sayısı mecburen yüksek olmalı çünkü hangi aşının koşulları farklı olan ve farklı sosyo-ekonomik koşullardan gelen ve sağlık durumları farklılık gösterebilen insanlar üzerinde aynı derecede etkili olup olmadığını görebilmenin tek yolu bu kadar fazla insanın denek olarak kullanılmasına bağlı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar