Antibiyotik şişmanlatıyor

Televizyon ana haberinin akışında çok da önemli değilmiş gibi alt sıralarda verilen bir haber, benim doğal olarak dikkatimi çekti. Habere göre gereksiz yere antibiyotik kullanılması, çocuklarda obeziteye neden...

Televizyon ana haberinin akışında çok da önemli değilmiş gibi alt sıralarda verilen bir haber, benim doğal olarak dikkatimi çekti.

Habere göre gereksiz yere antibiyotik kullanılması, çocuklarda obeziteye neden olabiliyormuş.

Evet, ben de duyar duymaz “Ne alakası var” dedim, ama sonra anlaşıldı ki antibiyotikler insan beyninin yeme içme bölümünü düzenleyen kimyasalları etkiliyormuş.

Bu kimyasallar fazla antibiyotik kullanılmasıyla dengesizleşince özellikle çocuklarda yeme içme fazlalaşıyormuş. Bu durumun da obeziteye katkısının hayli fazla olduğu öne sürülüyor.

Amerikan televizyonunda bu haber fazla önemli değilmiş gibi verildi. Çünkü bu ülkede doktor reçete yazmadan antibiyotik alıp kullanmak mümkün değil.

Dolayısıyla Amerika’da gereksiz antibiyotik az miktarda kullanılıyor, yani bizdeki gibi öyle büyük bir sorun haline gelmiş değil.

Bizde çocuk nezle olup hapşırdığı zaman bile antibiyotik verme âdeti var. Hem bu hayli yaygın bir davranış biçimi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar