Amerika ve YPG

ABD’nin birlikte çalışma niyetini beyan ettiği YPG’nin aslında bir terörist örgütü olduğu ve PKK ile somut bağlantıları bulunduğu yolunda yeni delillerin getirileceğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan...

ABD’nin birlikte çalışma niyetini beyan ettiği YPG’nin aslında bir terörist örgütü olduğu ve PKK ile somut bağlantıları bulunduğu yolunda yeni delillerin getirileceğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması, bu zirve için yapılmış son derece önemli bir hamledir.

Bazı Amerikan kaynakları “Yeni delile ne gerek var? Bunlar zaten bizim elimizde var” deseler de bu hamlenin hayli gerekli ve önemli olduğu görülüyor.

Amerikan sisteminin işleyişi içinde bu tür delillerin hayli etkili ve oyun değiştirici olması ihtimali de var çünkü.

ABD’de başkanlar YPG türü örgütlere “Ben verdim” diyerek silah veremiyorlar. Buna kalkışırlarsa anayasal suç da işlemiş olurlar.

Amerika’nın bir terörist örgüte siah vermesi bazı koşullar dışında imkânsız.

YPG’nın bir terörist örgüt olduğu Amerika tatrafından da bilindiğinden ve bunun PKK ile bağlantıları da Washington’da anlaşıldığından eğer başkan buna rağmen bu örgüte silah vercekse Amerikan Kongresi’nden onay almak zorunda.

Amerikan Kongresi Beyaz Saray’ın başvurusunu aldıktan sonra eğer bu duruma bir feragatname (waiver) verirse ancak ondan sonra silah gönderilebiliyor YPG’ye.

Bu tür feragatnamelerde mutlaka geçerli bir gerekçenin de söylenmesi lazım. YPG durumunda “ABD’nin çıkarlarının bu terör örgütüne silah verilmesini gerektirdiği” söyleniyor.

Amerikan Kongresi bu feragatnameyi verecek tabii. Ancak bu bir süreç ve bu süreçte Türkiye kendi tezini ne kadar güçlü ortaya koyarsa o kadar iyi olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar