Amerika seçim yapmayı bir türlü neden beceremiyor

Zaten yıllardır biliyoruz son örneğini de dün gördük. Kafasına koyduğunda saatte 65 bin kilometre hızla hareket etmekte olan bir göktaşına uzay aracı indirip onun yüzeyinden test örnekleri almayı becerebilen Amerika basit bir başkanlık seçimini...

Zaten yıllardır biliyoruz son örneğini de dün gördük. Kafasına koyduğunda saatte 65 bin kilometre hızla hareket etmekte olan bir göktaşına uzay aracı indirip onun yüzeyinden test örnekleri almayı becerebilen Amerika basit bir başkanlık seçimini gerçekleştirmeyi bir türlü beceremiyor.

Bunun temel nedeni şu anda var olan seçim sisteminin ülkenin anayasasının ilk yazıldığı 18’inci yüzyıl koşullarına uyumlu olmasıdır. Radyonun bile olmadığı günlerde belki bir mantığı olabilecek bu seçim sistemi en cahil insanın bile cebindeki telefon nedeniyle her an her şeyden haberdar olabildiği günümüzde artık çağdışı.

Haberdar olma, cahilliği dışlayan bir şey olmadığından ve hatta bazen sosyal medya nedeniyle haberdar olma cahilliği teşvik de edebildiğinden temelde cahil olan çoğunluğun haberdar da olmadığını varsayan Amerikan seçim sistemi bu yüzden mantıksızdır.

Sanki hala 18’inci yüzyıldaymışız gibi sistem işletilmeye çalışıldığından da daima tıkanıklıklar ve aksamalara yol açıyor. Örneğini son seçimde gördük bunun.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar