Amerika kendisine Suriye stratejisi arıyor

Yarından (salı) itibaren Amerika iki koldan kendisine bir Suriye stratejisi oluşturma arayışına çıkıyor. Bir heyet Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığında Türkiye’de olacak....

Yarından (salı) itibaren Amerika iki koldan kendisine bir Suriye stratejisi oluşturma arayışına çıkıyor.

Bir heyet Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığında Türkiye’de olacak. İlk önce İsrail’e uğradılar oradan bize geliyorlar.

Diğerinde ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 8-15 Ocak arasında bir haftada tam 8 Arap ülkesini kapsayacak bir stratejik arayış gezisine çıkıyor.

Pompeo’nun bu gezisinde Ürdün, Mısır. Bahreyn, BAE, Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve bir ihtimalle de Irak’ta toplantılar yapacağı belirtildi.

ORTAK AMAÇ İRAN

İki koldan başlatılan bu stratejik arayış çıkartmasının ortak bir amacı bulunuyor.

İkisi de bölgemizde İran’a karşı neler yapılabileceğini konuşmayı planlıyorlar.

Pompeo özellikle körfez ülkelerinde yapacağı toplantılarda İran konusunu masaya yatırmayı ve Körfez İşbirliği Konferansı (GCC) ülkeleriyle birlikte özellikle Suriye’deki İran etkisine karşı nelerin yapılabileceğini konuşacak.

Pompeo Washington’da bir süredir üzerinde konuşulan Middle East Strategic Alliance sürecinin nasıl yürütülebileceğini bu ülkelerle konuşmayı planlıyor.

Bunun yanında Pompeo, Suudi Arabistan’da Kaşıkçı cinayeti sonrasındaki gelişmeleri de oradaki yetkililer ile konuşmayı gündeminde tutuyor.

TÜRKİYE'DEKİ HEYET

İlk durak olarak İsrail’e uğradıktan sonra Türkiye’ye gelen heyete John Bolton başkanlık ediyor. Kendisine eşlik etmekte olan Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi Jim Jeffrey ile birlikte John Bolton Washington’daki İran şahinleri grubundandırlar ve İran konusunu Türkiye’de konuşmak arzusundalar. Astana sürecinde İran ile işbirliği süren Türkiye’nin vereceği cevaplar da merak ediliyor Washington’da.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar