Akdeniz Ruhu

Bugünlerde hep güzellikleriyle, yaşam gustosuyla düşünmeye alışık olduğum Akdeniz'e hiç yakıştıramadığım gelişmeler oluyor durmadan. Gerçi Akdeniz'in denizi, güneşi, yaşam gustolu...

Bugünlerde hep güzellikleriyle, yaşam gustosuyla düşünmeye alışık olduğum Akdeniz’e hiç yakıştıramadığım gelişmeler oluyor durmadan.

Gerçi Akdeniz’in denizi, güneşi, yaşam gustolu sahilleri dışında tarihindeki çatışmalarıyla da birlikte düşünülmesi gerektiğini Annales okulunun büyük tarihçisi Braudel bize öğretmiştir. Ama ben yine de huzur ile özdeşleştirmek istediğim bu coğrafyada bu kadar çatışma, devletler düzeyinde karşılıklı tehdit ve savaş tehlikesi konuşulmasını yadırgıyorum.

*

Bu tür tatsızlıklar bugüne kadar yaşadıklarımızdan çıkarabileceğimiz kadarıyla hayli tatsız geçmesi sürpriz olmayacak olan 21’inci yüzyılın kaçınılmaz cilveleri de olsa, laf Annales okulundan açıldığından ben o okulun tarih incelemelerinde vurgulama yaptığı ‘uzun vadede’ huzur ve yaşam gustosu ile özdeşleştirdiğim Akdeniz Ruhu’nun zedelenmeden yaşayacağına inanıyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar