ABD'nin Venezuela çıkmazı

Bu diyeceğim Amerikan basınında haber olarak yer almadı. Birkaç ay önce henüz John Kelly Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü'yken Beyaz Saray’da geniş katılımı bir ulusal güvenlik toplantısı...

Bu diyeceğim Amerikan basınında haber olarak yer almadı. Birkaç ay önce henüz John Kelly Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü'yken Beyaz Saray’da geniş katılımı bir ulusal güvenlik toplantısı yapılmaktayken odaya giren Başkan Trump aniden "Şu Venezuela da can sıkıcı olmaya başladı. Onu işgal ediversek ne olur" diye sormuştu. Aniden gelen bu soru Amerika’nın ulusal güvenlik camiasının yetkililerini şaşırtmıştı.

YASAL OLDUĞU BİLE ŞÜPHELİ

1970’li yıllarda ABD’nin, Latin Amerika ülkelerine müdahaleleri rutin hale getirdiği günlerde, özellikle Şili'de yaşananlardan sonra ABD’nin kendisine yönelik sıcak bir tehdit yokken başka ülkelere müdahale etmesinin yasal olmayacağı kararlaştırılmıştı.
Kelly’nin başkanlığındaki toplantıda Trump’ın söylediği odada bu yüzden şaşkınlık yaratmıştı. Dahası eğer gizli bir operasyon da yapılacaksa bunun bu kadar yaygın katılımlı bir toplantıda konuşulamayacağı da düşünülüyordu.

MAKUL AKIL GİTTİ

John Kelly bu olanların haber olarak sızmaması için elinden geleni yaptı ve Başkan’ı o günlerde bir müdahalenin doğru olmayacağına ikna da etti. Kelly global kamuoyunun bir müdahale durumunda ABD’ye karşı tavır alacağını düşünüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 266 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 158 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar