ABD’nin İran’daki casus operasyonu

Amerika’nın İran’a karşı uygulamaya soktuğu büyük casusluk sırrı, bir belgesel film nedeniyle ortaya çıktı. Berlin Film Festivali kapsamında gösterilen “Zero Days” adlı belgesel...

Amerika’nın İran’a karşı uygulamaya soktuğu büyük casusluk sırrı, bir belgesel film nedeniyle ortaya çıktı. Berlin Film Festivali kapsamında gösterilen “Zero Days” adlı belgesel, Amerika’nın bu sırrını afişe ediyor.
“Taxi to the Dark Side” ve “We Steal Secrets: The Story of Wikileaks” gibi belgesellerin de yönetmeni olan Alex Gibney’in bu filminde, İran ile Batı arasında süregiden mücadele ve atom bombası imalatında kullanılabilecek Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisine yapılan siber atak ele alınıyor.
Soğuk savaş döneminde nükleer savaş ihtimali için ne kadar ciddi hazırlanıyorsa bu defa da siber savaş ihtimaline o kadar ciddi hazırlanan Pentagon, İran’daki tesislere yönelik sürdürdüğü siber savaşta önemli bir adım atmış.
O tesislerin dışarıdan müdahaleye karşı internetle bağlantıları koparılsa dahi uzaktan kumandayla o sistemlere virüs bulaştırabilecek bir teknoloji geliştirmişler.
Bu sistem İran’ın uranyum zenginleştirme programını ve bunu bir atom bombası üretiminde kullanma süreçlerini tamamen bozup hedefleri yanıltıyormuş.
Natanz tesislerinde defalarca denenen bu siber savaş sistemi son derece sofistike ve gelişmiş hale getirilmiş, en sonunda da Fordo uranyum zenginleştirme tesisinde etkili biçimde kullanılmış.

APPLE, FBI’A KARŞI
Perşembe günü New York Times ile Washington Post’a manşet olan ve her tabloid gazetenin birinci sayfasını kaplayan büyük haber, Apple şirketinin
FBI ile giriştiği mücadeleyle ilgiliydi. FBI, bir terör vakasını çözebilmek için Apple’ın yardımını istedi, ama şirket bu yardımı vermesinin uygun olmayacağını belirterek isteği geri çevirdi.
Mesele ulusal güvenliği, terörü, teknoloji şirketlerini de kapsadığından herkes bunu konuşmaya başladı. Konuyu tam anlayabilmek için biraz detaya girmek gerekiyor.
Geçen aralık ayında California’nın San Bernardino bölgesinde bir kişi, DAEŞ için eylem yaptığını öne sürerek 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. Eylemi yapan belliydi ve FBI onu vurmuştu. Ama dava kapanmadı; çünkü FBI katilin bağlantılarını, ona yardımcı olanları bulmak istiyordu. Bunun için de adamın kullandığı iPhone’daki verilere ihtiyacı vardı.
Şimdi FBI yaklaşık 3.5 aydır, Washington’daki ileri teknolojiye sahip laboratuvarında (Bunu X-Files dizisinde görmüş olmalısınız) telefonun şifrelerini kırmaya uğraşıyormuş ama başaramamış. Çünkü telefonun şifresini kırabilmek için altı haneli harf ve kelimeden oluşabilen şifreyi doğru girmek gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 275 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 264 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 250 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 166 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 153 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar