ABD yönetimi İran'ın manevralarını izliyor

Uzmanlık alanı “İran ve müttefikleri” olan Pentagon’daki ve CIA’daki birimler, Trump-Putin zirvesinde Suriye için alınan karar sonrası İran’ı izlemedeki seviyelerini daha da...

Uzmanlık alanı “İran ve müttefikleri” olan Pentagon’daki ve CIA’daki birimler, Trump-Putin zirvesinde Suriye için alınan karar sonrası İran’ı izlemedeki seviyelerini daha da artırdılar.

Kendisine bağlı milislerle Suriye’deki iç savaşta hayli etkin rol oynayan İran’ın, Suriye’nin güneybatısı için çatışmasızlık planına nasıl tepki vereceği merakla bekleniyordu Washington’daki birimlerde.

Hatta bölgede Amerika’nın öncelikli sorun olarak tanımladığı İran’ın, barış başlangıcında sorun çıkaracağı tahmin ediliyordu.

Birimlerdeki uzmanlar, İran her ne kadar Rusya’yla birlikte hareket etse de her zaman onlarla uyumlu olacağının bir garantisinin bulunmadığını söylüyorlar.

ÜST DÜZEY TEMAS

Washington’a gelen istihbarata göre, Ruslar zirveye gitmeden İran’la bir dizi ciddi temas gerçekleştirmiş. Hatta temasları üst düzeydeymiş. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Ulusal Güvenlik Danışmanı AliŞamkani ile görüşmüş. Şamkani aynı zamanda dini lider Ayetullah Hamaney’in askeri danışmanı. Ruslar, Şamkani’den İran’ın, Suriye’nin güneybatısı için önerilecek çatışmasızlık planına engel çıkarmayacakları taahhüdünü almış.

Rusya, İran’dan bu garantiyi aldıktan sonra ABD’yle temasa geçmiş ve planın zirveye getirilmesi için yeşil ışık yakılmış.

Her iki ülkenin dış politika uygulama ve stratejik düşünme yöntemlerini iyi bilen buradaki devlet birimlerindeki uzmanlar, İran’ın karşılığında bir şey almadan bu teminatı vermeyeceğine emin olduklarından, günlerdir bu konunun ne olduğu üzerine çalışıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim sonucu neden böyle oldu? 12 Mayıs 2023 | 268 Okunma Kitabın ortasından konuşuyorum ve diğer lüzumsuz seçim notları 08 Mayıs 2023 | 263 Okunma Alevi tartışması 05 Mayıs 2023 | 246 Okunma Dün bu yazıyı yazarken... 01 Mayıs 2023 | 160 Okunma Mea Culpa 28 Nisan 2023 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar